Ντράγκι: Η παγκόσμια κρίση ξεκίνησε πριν τη Lehman Brothers

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντράγκι: Η παγκόσμια κρίση ξεκίνησε πριν τη Lehman Brothers

Η χρηματοοικονομική κρίση του 2008 δεν ξέσπασε με την κατάρρευση της Lehman Brothers, αλλά έναν χρόνο νωρίτερα, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Πέμπτη, από την Φρανκφούρτη.

Με την επέτειο των 10 χρόνων από την πτώχευση που θεωρήθηκε η απαρχή της επώδυνης κρίσης του χρηματοοικονομικού κλάδου, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι «για εμάς, η κρίση ξεκίνησε πριν τη Lehman. Τα πρώτα σοβαρά σημάδια της επερχόμενης κρίσης έγιναν ορατά ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2007».

Με ανακοίνωσή της στις 2:45 (ώρα Ελλάδος), η ΕΚΤ επιβεβαίωσε τη διατήρηση των επιτοκίων σε σταθερά επίπεδα «τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2019 και όσο χρειαστεί».

Όσον αφορά στις αγορές ομολόγων, ο Ντράγκι εξήγγειλε τη μείωση των μηνιαίων αγορών στο μισό, δηλαδή στα 15 δισ. ευρώ, από τον Οκτώβριο. Με την ευρωπαϊκή οικονομία να διανύει τον έκτο διαδοχικό χρόνο ανάπτυξης, ο τραπεζίτης επιβεβαίωσε την απόφαση για απόσυρση του Πρόγραμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης στα τέλη του 2018.

Το «στοίχημα» των σημερινών δηλώσεων είναι να εξηγήσουν οι αρμόδιοι χάραξης πολιτικής με πειστικό τρόπο γιατί θα υλοποιήσουν το σχέδιο απόσυρσης των έκτακτων μέτρων στήριξης έως το τέλος του χρόνου, όπως είχε αρχικά αποφασιστεί, παρά τις διακυμάνσεις στις διεθνείς αγορές.

Μία από αυτές είναι το διεθνές εμπόριο, όπου το «θερμόμετρο» ανεβαίνει λόγω των δασμών που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση Τραμπ και της σκληρής απάντησης από την Κίνα. Ταυτόχρονα, έντονη μεταβλητότητα παρατηρείται στην αγορά χρέους της Ιταλίας, λόγω των εξαγγελιών της κυβέρνησης λαϊκιστών, ενώ ιδιαίτερα εύθραστη είναι και η κατάσταση στην Κίνα με την κατάρρευση της λίρας.

Ειδικά με αφορμή την επιδείνωση των συνθηκών δανεισμού της Ιταλίας από τις αγορές, ο «Σούπερ Μάριο» υπογράμμισε τη σημασία της δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς και της δημιουργίας δημοσιονομικών «μαξιλαριών» από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider