Αμετάβλητα διατηρεί τα επιτόκια η ΕΚΤ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αμετάβλητα διατηρεί τα επιτόκια η ΕΚΤ

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια της Ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην πρώτη συνεδρίαση μετά το καλοκαίρι.

Τα επιτόκια αναμένεται να διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον έως και το καλοκαίρι του 2019 και, συγκεκριένα, «όσο χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η σύγκλιση του πληθωρισμού με τα επιθυμητά επίπεδα του "κάτω αλλά κοντά" στο 2% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Ειδικότερα, τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα επίπεδα των 0,00%, 0,25% και -0,40% για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων.

Όσον αφορά στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE), επιβεβαιώθηκε η ολοκλήρωσή του στο τέλος του 2018, όπως είχε ανακοινωθεί από την κεντρική τράπεζα τον Ιούνιο. Η ΕΚΤ θα διατηρήσει το ύψος των μηνιαίων καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού στα επίπεδα των 15 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) αναμένονται οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, καθώς θεωρείται πιθανό ο κεντρικός τραπεζίτης να τοποθετηθεί επί της συμφωνίας για το χρέος και την «επόμενη ημέρα» για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο.

Όπως έχει ξεκαθαρίσει, ωστόσο, ο κ. Ντράγκι, η διατήρηση του waiver μετά τον Αύγουστο δεν προβλέπεται βάσει των κανονισμών της ΕΚΤ. Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, η ένταξη της χώρας στο QE έως τις 20 Αυγούστου δεν φαίνεται να είναι εφικτή δεδομένου ότι η συμφωνία του Eurogroup πρέπει να επικυρωθεί πρώτα στα κοινοβούλια της Ευρωζώνης για να εξετάσει η κεντρική τράπεζα μια τέτοια προοπτική -γεγονός που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να διατηρήσει την πολιτική του η οποία αφορά την επανεπένδυση των ποσών από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

Με τις σημερινές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής διατηρείται ο τρέχων διευκολυντικός, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής που θα διασφαλίσει τη συνεχή διαρκή σύγκλιση του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα, αναφέρει η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider