ΣΕΒ: Οι προσφορές εργαλεία επιβίωσης για καταναλωτές και επιχειρήσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΣΕΒ: Οι προσφορές εργαλεία επιβίωσης για καταναλωτές και επιχειρήσεις

Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία των τελευταίων ετών οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές επιβίωσαν αξιοποιώντας εργαλεία όπως οι προσφορές και προωθητικές ενέργειες, τονίζει ο ΣΕΒ, βάλλοντας κατά της πρακτικής διοικητικών παρεμβάσεων στην τιμολογιακή πολιτική των επιχειρήσεων.

Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος «ειδικά σε κλάδους όπως το οργανωμένο λιανεμπόριο, η παροχή προσφορών και προωθητικών ενεργειών έχουν εδραιωθεί ως το βασικότερο στοιχείο του ανταγωνισμού».

«Αλλά και ο μέσος καταναλωτής επωφελήθηκε, παρόλο που δεν αποτυπώνεται ευθέως στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή - ΔΤΚ (βάσει μεθοδολογίας οι προσφορές και προωθητικές δεν καταγράφονται στο ΔΤΚ), καθώς χάρη στις προσφορές ενισχύθηκε ο «πόλεμος τιμών» και συνέχισε να αγοράζει προϊόντα που, με το περιορισμένο πλέον διαθέσιμο εισόδημά του, ίσως δεν θα μπορούσε με την ίδια συχνότητα ή και στην ίδια ποσότητα».

Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ σε κλάδους όπως το οργανωμένο λιανεμπόριο, η παροχή προσφορών και προωθητικών ενεργειών έχουν εδραιωθεί ως το βασικότερο στοιχείο του ανταγωνισμού ενώ από την πλευρά των καταναλωτών διαπιστώνονται σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά.

Όπως το γεγονός ότι τουλάχιστον 6 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι πάντοτε αναζητούν τις προσφορές στις αγορές τους, σχεδόν 1 στους 3 καταναλωτές αγοράζει βάσει προσφορών και όχι μάρκας, ενώ υπάρχει αύξηση κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες (από 42% το 2015 σε 51% το 2017) όσων δηλώνουν ότι περιμένουν κάποια προϊόντα να βγουν σε προσφορά για να τα αγοράσουν και δεν τα αγοράζουν σε κανονική τιμή, δηλαδή προγραμματίζουν τις αγορές τους βάσει προσφορών.

Επίσης, ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό (63%) δηλώνει ότι οι προσφορές και εκπτώσεις αποτελούν τον κύριο λόγο επιλογής του καταστήματος που θα επισκεφθεί.

Ο ΣΕΒ τονίζει ότι ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος «να επαναληφθεί η επιβλαβής, για την αγορά και τον ανταγωνισμό, πρακτική διοικητικών παρεμβάσεων στην τιμολογιακή πολιτική των επιχειρήσεων» και γι' αυτό επικαλείται τα διδάγματα του πρόσφατου παρελθόντος «για να μας θυμίσουν ότι η υπερρύθμιση δεν είναι ο σωστός δρόμος για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος».

Ειδικά για το ηλεκτρονικό παρατηρητήριο τιμών, επισημαίνεται ότι η δημιουργία του το 2010 μπορούσε να συμβάλει στην προσπάθεια για πλήρη, διαφανή και επικαιροποιημένη ενημέρωση των καταναλωτών, στα πρότυπα των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο το παρατηρητήριο διατηρεί ακόμα και σήμερα την ένδειξη «δοκιμαστική λειτουργία», ενώ για τα περισσότερα προϊόντα οι τιμές δεν είναι διαθέσιμες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider