Σενάρια επιστροφής των Θεσμών και επανέναρξης της αξιολόγησης τη Δευτέρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σενάρια επιστροφής των Θεσμών και επανέναρξης της αξιολόγησης τη Δευτέρα

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης φαίνεται πως επιστρέφουν από Δευτέρα Αθήνα και Θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από ανώτατες κυβερνητικές πηγές.

Όπως αποκαλύπτουν, οι επικεφαλής των Θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν επί ελληνικού εδάφους εντός του Σαββατοκύριακου, προκειμένου από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου να «πάρει μπροστά» ξανά η διαπραγμάτευση και να προχωρήσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Μέχρι στιγμής οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν επιβεβαιώσει – αλλά ούτε και διαψεύσει – την εν λόγω πληροφορία που έρχεται από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Την ίδια ώρα, όμως, που εντείνονται οι διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής στην Αθήνα του κουαρτέτου, η διολίσθηση της οικονομίας για μια ακόμη φορά σε ύφεση, ανατρέπει τα δεδομένα.

Το αγκάθι του ασφαλιστικού δεν είναι πλέον το μόνο σημείο τριβής της Κυβέρνησης με τους δανειστές, καθώς η υποχώρηση του ΑΕΠ το 2015 ανοίγει νέο μέτωπο για τη λήψη πρόσθετων μέτρων περίπου 1 δισ. ευρώ το 2016.

Ο τελικός λογαριασμός για φέτος είναι ακόμη ανοικτός και η διαμόρφωση του βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών. Όμως ο απολογισμός του 2015, ο οποίος έδειξε ότι η ύφεση έφθασε το 0,7% έναντι μηδενικής που προέβλεπε η Κυβέρνηση, δημιουργεί μία σαφώς χειρότερη βάση για τις επιδόσεις της οικονομίας το 2016. Ο προϋπολογισμός προέβλεπε ότι το ΑΕΠ φέτος θα υποχωρήσει κατά 0,7%.

Η επιδείνωση της πραγματικής οικονομίας όπως πλέον προκύπτει και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αυτομάτως αυξάνει την πίεση που δέχεται η Κυβέρνηση για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Με τις αισιόδοξες όπως αποδεικνύεται πλέον προβλέψεις για το ΑΕΠ, ο φετινός προϋπολογισμός προέβλεπε παρεμβάσεις περίπου 5,7 δισ. ευρώ στο σκέλος των δαπανών και των εσόδων.

Στο μεταξύ, σαφές μήνυμα για την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος απέστειλε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, σε παρέμβασή του για το ελληνικό ζήτημα.

«Παρά το γεγονός πως είναι εξαιρετικά πρώιμο να τεθεί οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα, είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος», διεμήνυσε ο κεντρικός τραπεζίτης, στο πλαίσιο ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το απόγευμα της Δευτέρας.

Η ταχύτητα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης είναι πολύ σημαντική, συνέχισε, για να διευκρινίσει ωστόσο πως στον βωμό του χρόνου δεν θα πρέπει να θυσιαστεί η αξιοπιστία της διαδικασίας.

«Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια» τόνισε ο Draghi, ενώ κάνοντας ειδική αναφορά στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, κατέστησε σαφές πως πρέπει να εφαρμοστούν με αποτελεσματικό τρόπο τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί.

Σε ό,τι αφορά το μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης, το ασφαλιστικό, ο Draghi διεμήνυσε πως πρέπει να δρομολογηθούν αλλαγές τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider