Οδεύουμε σε επανάληψη της κρίσης του 2008; 

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οδεύουμε σε επανάληψη της κρίσης του 2008; 

Το μεγάλο ξεπούλημα χθες τόσο στο ελληνικό όσο και στα διεθνή χρηματιστηρία αποτελεί το πρώτο σημάδι της επίσπευσης της κρίσης που οι «προφήτες της καταστροφής» είχαν τοποθετήσει για τις αρχές του 2017.

Η κατάσταση στην Κίνα και η διαφαινόμενη κατάρρευση της λεγόμενης αγοράς «υψηλών αποδόσεων» (high yield market) φαίνεται ότι δημιουργούν το κατάλληλο πλαίσιο για να προστεθεί ένα ακόμη επεισόδιο στην μακρά αλυσίδα των κρίσεων.

Το χθεσινό «δράμα» των αγορών επανέφερε στα αυτιά των πιο αισιόδοξων την προειδοποίηση του George Soros ο οποίος προέβλεψε στις αρχές του Γενάρη ότι «οδεύουμε σε μία επανάληψη της κρίσης του 2008».

Στη συγκυρία αυτή η Ελλάδα παραμένει επι ξηρού ακμής καθώς όντας ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης δέχεται και τις μεγαλύτερες πιέσεις σε μετοχές και ομόλογα. Ετσι δίπλα στο ασφαλιστικό το φορολογικό και γενικότερα στα ανοικτά μέτωπα της αξιολογησης προστίθεται ένα ακόμη περιπλέκοντας την όλη κατάσταση.

Σε αντίθεση με τις περιφερειακές αγορές ισχυρότερες οικονομίες όπως η Γερμανική επωφελούνται από την εξελισσόμενη αναταραχή. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έχει φθάσει στο 10%, απομακρύνοντας έτσι για μία ακόμη φορά το όνειρο της επιστροφής στις αγορές, η Γερμανία δανείζεται με επιτόκιο 0,21%. Στο επίπεδο αυτό έχει υποχωρήσει η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου το οποίο χαρακτηρίζεται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους υψηλής αβεβαιότητας και οικονομικών διαταραχών.

Τα πρώτα σύννεφα στον ορίζοντα είχαν εμφανιστεί στο τέλος του 2015 τότε όμως ελάχιστοι τους έδωσαν την απαιτούμενη προσοχή. Η αναστολή εξαγοράς των μεριδίων του χαρτοφυλακίου της Stone Lion Capital Partners και της Third Avenue, αλλά και η εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου της Lucidus Capital Partners, απετέλεσαν περιστατικά που παρέπεμπαν στην περίοδο του 2007, όταν άρχισαν να διακόπτουν τη λειτουργία τους hedge funds που επένδυαν στην αγορά ενυπόθηκων δανείων.

Κάθε άλλο παρα συμπτωματικό είναι και το γεγονός ότι ένας άλλος δείκτης βαρόμετρο σύμφωνα με τους ειδικούς του investment banking, αυτός της απόδοσης του κεφαλαίου υψηλής απόδοσης της PIMCO έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2002 όταν εκδηλώθηκε η κρίση Χρέους σε Αργεντική και άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Σήμερα η απόδοση του συγκεκριμένου κεφαλαίου βρίσκεται στο 8% όσο ήταν περίπου και στα μέσα του 2001 αρχές του 2002. Σήμερα όπως προκύπτει από στοιχεία των χρονολογικών σειρών η απόδοση είναι καθοδική. Για την ιστορία το 2008 μετά τη Lehman Brothers η απόδοση του είχε φθάσει το 6,5% που είναι και η χαμηλότερη την τελευτίαία 20ετία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider