Στο 91% η εισπραξιμότητα των φόρων στην Ελλάδα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο 91% η εισπραξιμότητα των φόρων στην Ελλάδα

Δύο σημαντικούς στόχους έχουν θέσει οι δανειστές στην ελληνική φορολογική διοίκηση. Τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων και τη μείωση του αποθέματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων.

Και στους δυο αυτούς τομείς σύμφωνα με αρμόδιες πηγές υπάρχει η δυνατότητα μεγάλων παρεμβάσεων που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων εως το 2023.

Ενδεικτικά, το ποσοστό της εισπραξιμότητας των φόρων, δηλαδή των φόρων που βεβαιώνονται και εκείνων που εισπράττονται, παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών υπολείπεται του μέσου ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Η εισπραξιμότητα (δηλαδή οι εισπράξεις φορολογικών εσόδων προ επιστροφών) ως ποσοστό των βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων (μετά τις διαγραφές) στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων διαμορφώνεται σήμερα στο 91% στην Ελλάδα, όταν στην ΕΕ είναι 95%.

Να σημειωθεί πως η εισπραξιμότητα έχει βελτιωθεί συγκριτικά με το 2014 (ήταν στο 88%) λόγω των κατασχέσεων.

Κατά τους θεσμούς η περαιτέρω άνοδος του ποσοστού εισπραξιμότητας των βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων μπορεί να συντελέσει σε διατηρήσιμη αύξηση των φορολογικών εσόδων. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να συμβάλει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και στον περιορισμό της ανάγκης νέων δημοσιονομικών παρεμβάσεων.

Στόχος είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων κατά 4% με τη θεσμοθέτηση και υλοποίηση σχετικών παρεμβάσεων και την περαιτέρω ενίσχυση των δράσεων ενδυνάμωσης της φορολογικής διοίκησης και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που είναι ήδη σε ισχύ.

Παράλληλα, οι θεσμοί θεωρούν πως οι προσπάθειες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ύψους 100 δισ. ευρώ θα πρέπει να επικεντρωθεί στην είσπραξη των 20 δισ. ευρώ οφειλών που θεωρούνται εισπράξιμες και να ξεκαθαριστεί το κομμάτι των ανεπίδεκτων είσπραξης χρεών.

Στη βάση αυτή επιδιώκεται η αποδέσμευση των ελεγκτών της ΑΑΔΕ από υποθέσεις που δεν έχουν πραγματικό φορολογικό ενδιαφέρον, θέμα που απασχολεί και την τρέχουσα αξιολόγηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider