«Ανοίγουν» και το φορολογικό στην αξιολόγηση

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ανοίγουν» και το φορολογικό στην αξιολόγηση

Τα καυτά θέματα του ασφαλιστικού και του δημοσιονομικού άνοιξαν τη Δευτέρα κυβέρνηση και δανειστές, κατά την πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο, η οποία διήρκησε περίπου τέσσερις ώρες.

Ειδικότερα, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που μετείχε στη διαπραγματευτική διαδικασία, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης πως «σήμερα άνοιξε το δημοσιονομικό και το ασφαλιστικό», προσθέτοντας ότι στο επίκεντρο βρίσκεται το νέο Μεσοπρόθεσμο, καθώς και η εξοικονόμηση που θα προέλθει από το ασφαλιστικό τα έτη 2016, 2017 και 2018.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής, κυβέρνηση και Θεσμοί θα έχουν καταλήξει στις βασικές αρχές, όπως χαρακτηριστικά είπε, της αξιολόγησης, δηλαδή στο περιεχόμενο των μέτρων που θα πρέπει να ψηφιστούν, προκειμένου όλα να κυλήσουν ομαλά έως τις αρχές Μαρτίου. «Οι Θεσμοί δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους και είπαν πως οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν», δήλωσε για το περιεχόμενο της συνάντησης το εν λόγω στέλεχος, ενώ συμπλήρωσε πως «όπως έχει πολλάκις τονιστεί, το ΔΝΤ θα βάλει πρόσθετες αξιώσεις σε σχέση με τους λοιπούς Θεσμούς».

Τα όσα έχει αναφέρει τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, όσο και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σχετικά με το ότι οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος δεν αποτελούν μέρος της τρέχουσας αξιολόγησης, πλέον ανατρέπονται μετά τη συνάντηση μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών. Το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψε ότι οι Θεσμοί θα έχουν την Τρίτη στα χέρια τους τις προτάσεις για το φορολογικό, οι οποίες περιλαμβάνουν τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα. Ερωτηθείς για το πότε θα ψηφιστεί το νέο φορολογικό, απάντησε ως εξής «Φαντάζομαι ότι το φορολογικό θα πάει πακέτο με τις άλλες παρεμβάσεις».

Τέλος, επιβεβαίωσε ότι οι Θεσμοί εξετάζουν με την κυβέρνηση το θέμα των κόκκινων δανείων και έχουν λάβει τρία paper για τη διευθέτηση των δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, την πώληση δανείων μεγάλων οφειλετών και την πώληση κόκκινων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

Τέλος, στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, δήλωσε για το ίδιο θέμα πως «εάν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου δεν έχει υπάρξει απόφαση για τα κόκκινα δάνεια, θα δοθεί παράταση στην πώληση των κόκκινων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, καταναλωτικών δανείων και μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων που ανήκουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Κατά τις πληροφορίες, οι επικεφαλής των Θεσμών θα μείνουν στην Αθήνα μέχρι και την Παρασκευή. Στη συνέχεια θα αποχωρήσουν για να επιστρέψουν επί ελληνικού εδάφους τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, μετά και τη διεξαγωγή του Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η διαπραγμάτευση θα πραγματοποιηθεί σε δύο «δόσεις».

Στην πρώτη συνάντηση με το κουαρτέτο συμμετείχαν, πλην του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης και Γιώργος Χουλιαράκης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Δημήτρης Παπαγιαννάκος και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Πριν τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των Θεσμών, προηγήθηκε διευρυμένη σύσκεψη των τεχνικών κλιμακίων των με στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκου Φράγκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, στη συνάντηση αυτή η ελληνική πλευρά παρουσίασε τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό για τα έτη 2016 – 2019 και έγινε μια ανταλλαγή απόψεων με τα στελέχη των θεσμών για την τεκμηρίωση των εν λόγω στοιχείων. Στέλεχος που μετείχε στη συνάντηση, ερωτηθείς για το αν υπήρξαν αντιρρήσεις και επιφυλάξεις από την πλευρά των θεσμών, είπε πως «δεν έγινε κάτι τέτοιο» και συμπλήρωσε πως η συζήτηση είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι ο στόχος της είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο, προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα στη συνέχεια η μείωση του χρέους. Η πλευρά των δανειστών θεωρεί ως καταληκτικό ορόσημο τα τέλη Μαρτίου, το οποίο συμπίπτει με το Πάσχα των Καθολικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider