Μυτιληναίος: Ελάφρυνση χρέους και μεταρρυθμίσεις πηγαίνουν χέρι-χέρι

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μυτιληναίος: Ελάφρυνση χρέους και μεταρρυθμίσεις πηγαίνουν χέρι-χέρι

Τη βαριά σκιά που ρίχνει το υπέρογκο χρέος στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της, επισήμανε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος από το βήμα του συνεδρίου του Economist τη Δευτέρα στην Αθήνα.

Ο επιχειρηματίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι εταίροι της Ελλάδας θα συναινέσουν στην ελάφρυνση του χρέους, η οποία κρίνεται καθοριστική προκειμένου να μειωθεί ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ, όπως επίσης και η επίσπευση της οικονομικής ανάπτυξης.

«Οι εταίροι μας δεν διαφωνούν με την ελάφρυνση του χρέους επειδή δεν αποδέχονται ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο, αλλά επειδή περιμένουν από τη χώρα μας να υλοποιήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος. Μια εφικτή πρόταση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η ελάφρυνση του χρέους να γίνει βαθμιαία, σε έναν ορίζοντα 5-7 ετών ούτως ώστε να συνδεθεί με τις μεταρρυθμίσεις που περιμένουν να δουν οι εταίροι.

Όπως εξήγησε, η βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας προϋποθέτει ένα εθνικό σχέδιο αναδιάρθρωσης, στα οποία θα συμμετέχουν όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό να υιοθετηθούν κάποιοι ενιαίοι πυλώνες πολιτικής που θα αποτελέσουν τα θεμέλια για την οικονομική ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση.

Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει σταθερή φορολογική πολιτική, μείωση των δημοσιονομικών δαπανών και διαγωνισμούς Fast track, καθώς επίσης και την υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα είναι καταστροφικές για τους Έλληνες, πρέπει να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας και να πιστέψουμε ότι μόνοι μας θα οδηγήσουμε το πετρωμένο μας. Οι Έλληνες εργαζόμενοι είναι οι σκληρότερα εργαζόμενοι στον κόσμο και πρέπει να διαμορφώσουμε μόνοι μας το μέλλον μας», κατέληξε ο κορυφαίος Έλληνας επιχειρηματίας.

Προκλήσεις για την Ευρώπη «γεννούν» οι γερμανικές εκλογές

Το εκλογικό αποτέλεσμα οδηγεί την καγκελάριο Μέρκελ στο σχήμα «Τζαμάικα», το οποίο σημαίνει συνεργασία με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους ως μοναδικό δρόμο για σχηματισμό κυβέρνησης, σημείωσε ο κ. Μυτιληναίου.

Ως αποτέλεσμα των εκλογών, μια ευρωσκεπτικιστική ομάδα αποτελεί πλέον βασικό πυλώνα στο κοινοβούλιο της Γερμανίας -είναι αυτοί που θα ήθελαν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης και που αντιτίθενται στην τραπεζική ένωση. Όπως εξήγησε, μια συνεργασία τριών κομμάτων θα χρειαστεί μήνες μέχρις ότου να λειτουργήσει ως κυβέρνηση.

«Ο Μακρόν θα παρουσιάσει το όραμά του την Τρίτη και σίγουρα ως τότε δεν θα έχουμε σχηματισμένη γερμανική κυβέρνηση», ανέφερε, εξηγώντας ότι όλα αυτά δημιουργούν νέες συνθήκες και αναδεικνύουν νέα προβλήματα στην περιοχή αλλά οι προκλήσεις αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικά μέτρα». Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίου, αυτά είναι τα βασικά τρία μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο:

  • Να γίνει αποφασιστικό βήμα προς τη βαθύτερη πολιτική ενοποίηση
  • Η ΕΕ να βρει μια νέα διευθέτηση στον τομέα της οικονομίας και να προωθηθεί μια νέα εκδοχή του ευρωπαϊκού Συντάγματος
  • Να γίνει βασικό βήμα προς την ολοκληρωμένη άμυνα.

Για τον Τραμπ: Η στρατηγική δεν μπορεί να είναι απρόβλεπτη

Παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να εγκαταλείπει κάποιες από τις πιο «ακραίες» προεκλογικές εξαγγελίες του και να μπαίνει σε ένα πιο προβλέψιμο μονοπάτι, εξακολουθεί η υιοθετεί μια απρόβλεπτη προσέγγιση που έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

« Ο Αμερικανός πρόεδρος προτιμά να είναι απρόβλεπτος, αυτό μπορεί να είναι λογικό ως αντίδραση, αλλά όχι ως στρατηγική. Το να έχεις απομακρύνει τους φίλους και τους συμμάχους σου δεν είναι λογικό, γιατί άλλα ανερχόμενα κράτη -όπως η Κίνα- εντοπίζουν τα τρωτά σημεία και τα εκμεταλλεύονται», καταλήγει ο κ. Μυτιληναίος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider