Πάουελ (Fed): O πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός - Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ (Fed): O πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός - Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων
Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να αποκτήσουμε «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί τόνισε ο πρόεδρος της Fed

«Πιστεύω ότι είναι απίθανο η επόμενη κίνηση των επιτοκίων να είναι μια αύξηση» δήλωσε σήμερα ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) στην Ουάσινγκτον, που βρήκε τη Fed να διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια για 6η διαδοχική φορά.

Σημείωσε ωστόσο πως «μέχρι στιγμής φέτος, τα δεδομένα δεν μας έχουν δώσει μεγάλη εμπιστοσύνη», είπε και ξεκαθάρισε ότι η κεντρική τράπεζα είναι πρόθυμη να διατηρήσει «σφιχτή» τη νομισματική της πολιτική μέχρι να αλλάξει η κατάσταση με τον πληθωρισμό.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε πειστικά στοιχεία ότι η πολιτική μας στάση δεν είναι αρκετά περιοριστική για να μειώσει τον πληθωρισμό σταθερά στο 2% με την πάροδο του χρόνου» επισήμανε ο πρόεδρος της Fed, που επισήμανε πως ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός. «Δεν είναι ορατή η πρόοδος σχετικά με την αντιμετώπισή του και παραμένει αβέβαιη η μελλοντική του πορεία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την αγορά εργασίας, ο πρόεδρος της Fed, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί την αγορά εργασίας, η οποία μέχρι στιγμής έχει δείξει ανθεκτικότητα απέναντι στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

«Είμαστε επίσης έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε μια απροσδόκητη αποδυνάμωση στην αγορά εργασίας» τόνισε, ενώ επισήμανε τη «διπλή εντολή» της κεντρικής τράπεζας, που είναι να διατηρήσει σταθερές τις τιμές αλλά και στα μέγιστα επίπεδα την απασχόληση.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Fed να επιβραδύνει τον ρυθμό συρρίκνωσης του ισολογισμού της, ο Πάουελ τόνισε ότι η κίνηση αυτή δεν έχει στόχο να προσφέρει ανακούφιση στην οικονομία ούτε να περιορίσει τα περιοριστικά μέτρα.

«Στόχος μας πραγματικά είναι να διασφαλίσουμε ότι η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού στο επίπεδο που θέλουμε να υποχωρήσει θα είναι ομαλή και δεν θα προκαλέσει αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές όπως έγινε την τελευταία φορά που κάναμε κάτι ανάλογο, που ήταν και η μόνη που κάναμε κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider