Το μακρύ ταξίδι του Τσακαλώτου για το χρέος

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το μακρύ ταξίδι του Τσακαλώτου για το χρέος

Η περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που ξεκίνησε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και θα ολοκληρωθεί την προσεχή Τετάρτη με την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογο του, Wolfgang Schaeuble, έχει ως κύριο στόχο το δημόσιο χρέος.

Χρονικά μπορεί να προηγείται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ωστόσο απ’ ότι φαίνεται και από την δυσοίωνη πρόβλεψη του Jeroen Dijsselbloem, οι δύο διαδικασίες είναι αλληλένδετες. Η αξιολόγηση τεχνικά είναι πολύ δύσκολο να κλείσει αν παράλληλα οι δανειστές δεν καταλήξουν σε μία καταρχήν συμφωνία για το δημόσιο χρέος το οποίο βρίσκεται «μία ανάσα» από τα 317 δισ. ευρώ.

Άλλωστε η συναίνεση των δανειστών για τη λύση που θα πρέπει να δοθεί για το δημόσιο χρέος αποτελεί και προϋπόθεση για τη συνέχιση της παρουσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Παρουσία η οποία παρά τις αντιρρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης θεωρείται «εκ των ων ουκ άνευ» για τους Γερμανούς και την ΕΚΤ.

Βέβαια και η διαδικασία της αξιολόγησης δεν αποτελεί υγιεινό περίπατο για την Κυβέρνηση, αν μάλιστα οι δανειστές επιμείνουν στην απαίτησή τους για πρόσθετα μέτρα 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να κλείσει ο φετινός προϋπολογισμός.

Ωστόσο σε αυτή την φάση και μετά τη συναίνεση που εισέπραξε η Κυβέρνηση από τους εργοδότες για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ο κ. Τσακαλώτος μεταφέρει στις αποσκευές του κάτι που δεν διέθετε ο προκάτοχος του Γιάννης Βαρουφάκης όταν αυτός πριν από ένα χρόνο επιδίδονταν σε ανάλογο «τουρ» στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Πλέον ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μεταφέρει την έμπρακτη δέσμευση της Κυβέρνησης να υλοποιήσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι. Η συναίνεση των εργοδοτών στα μέτρα που έχει εισηγηθεί η Κυβέρνηση για το ασφαλιστικό είναι αναγκαία όχι όμως ικανή συνθήκη για να κλείσει το πιο ακανθώδες θέμα της αξιολόγησης.

Σε κάθε περίπτωση οι δανειστές δεν έχουν ακόμη ανοίξει τα χαρτιά τους, ενώ σε δημοσιονομικούς όρους οι προτάσεις που τελικά θα περάσουν από τη Βουλή θα πρέπει να εξοικονομούν περίπου 1% του ΑΕΠ, ήτοι 1,8 δισ. ευρώ) το χρόνο.

Η εξοικονόμηση αυτή είναι απαραίτητη για να βγει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι το οποίο προβλέπει ότι οι δανειακές ανάγκες της χώρας μέχρι τον Αύγουστο του 2018 θα διαμορφωθούν σε περίπου 91,4 δισ. ευρώ (54,1 δισ. ευρώ σε τοκοχρεωλύσια για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, 7 δισ. ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, 7,6 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ενός αποθεματικού ασφαλείας και ως 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) .

Από το ποσό αυτό αν αφαιρεθούν τα περίπου 6 δισ. ευρώ που υπολογίζουν οι δανειστές να εισπράξει η Ελλάδα από τις αποκρατικοποιήσεις, ο όγκος των δανειακών αναγκών που πρέπει να καλύψει για το διάστημα αυτό το ελληνικό δημόσιο περιορίζονται σε περίπου 85,5 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider