Τον Μάρτιο το στρατηγικό σχέδιο για το ηλεκτρονικό εμπόριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τον Μάρτιο το στρατηγικό σχέδιο για το ηλεκτρονικό εμπόριο

Αντίστροφα μετρά το χρόνο το υπουργείο Οικονομίας για την ανακοίνωση του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Το υπουργείο σχεδιάζει ότι θα είναι έτοιμο να παρουσιάσει τις στρατηγικές τους εντός του Μαρτίου και ήδη βρίσκεται σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ώστε οι δράσεις για το ηλεκτρονικό εμπόριο να εναρμονίζονται με τη συνολική ψηφιακή πολιτική της Κυβέρνησης.

Για το σκοπό αυτό, από τον Ιανουάριο του 2016 έχει συσταθεί στο υπουργείο Ειδική Ομάδα Εργασίας για την Ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Εμπορίου με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων και με βάση το πόρισμα θα διαμορφωθεί η στρατηγική που θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών. Επιπλέον, προχωρά και η κατάρτιση κώδικα δεοντολογίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο ο οποίος αποτελεί προϊόν της συνεργασίας των φορέων της αγοράς, των ενώσεων καταναλωτών και του υπουργείου Οικονομίας. Ο κώδικας θα οριστικοποιηθεί και θα υπογραφεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Παράλληλα στις δράσεις που αναπτύσσει και θα συνεχίσει να αναπτύσσει η Ειδική Ομάδα Εργασίας περιλαμβάνονται:

- Δράσεις ενημέρωσης και επέκτασης του θεσμικού πλαισίου.

- Ανάπτυξη trustmark (σήμα αξιοπιστίας).

- Δημιουργία μητρώου προμηθευτών εξ αποστάσεως. Για το σκοπό αυτό αναμένεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την πλήρη υλοποίηση Μητρώου Ηλεκτρονικού Εμπορίου ως μέρους του ΓΕΜΗ, ώστε να υπάρξει πλήρης καταγραφή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των καταστημάτων.

- Προωθείται αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου για την παράδοση δεμάτων. Στόχος είναι να μειωθούν τα εξαιρετικά υψηλά τιμολόγια στον τόπο προορισμού για τα δέματα και μάλιστα για τα μικροδέματα. Σήμερα για τη μεταφορά δέματος βάρους 2 κιλών οι ελληνικές επιχειρήσεις επιβαρύνονται με κόστος 16 ευρώ, τη στιγμή που οι ανταγωνιστές τους σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ πληρώνουν κατά μέσο όρο, για ίση απόσταση και ίσο βάρος, 8 ευρώ.

- Η αντιμετώπιση των αδικαιολόγητων γεωγραφικών αποκλεισμών ώστε να διευκολύνεται το ηλεκτρονικό εμπόριο μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ και οι συναλλαγές να διεξάγονται με ασφάλεια προς όφελος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

- Εναρμόνιση του πλαισίου για τις ψηφιακές συμβάσεις ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να διεξάγουν ηλεκτρονικό εμπόριο σε όλη την Ευρώπη στη βάση ενιαίων κανόνων και να προστατεύονται οι καταναλωτές.

Τέλος, μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή και το σχέδιο νόμου το οποίο θα αντιμετωπίζει όλα τα κανονιστικά εμπόδια στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, τα οποία εντόπισε η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Αφορά οριζόντια παρέμβαση η οποία θα ωφελήσει όχι μόνο τους καταναλωτές, αλλά και τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, μειώνοντας τα διοικητικά βάρη που σήμερα καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider