Μαξίμου: Το πρόγραμμα υλοποιείται ανεξάρτητα από τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαξίμου: Το πρόγραμμα υλοποιείται ανεξάρτητα από τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Αποφεύγουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να εισέρθουν στον πυρήνα των δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble για το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος, σε περίπτωση που αποχωρήσει το ΔΝΤ από το σημερινό πρόγραμμα του ESM.

Το οικονομικό επιτελείο ξεκαθαρίζει αρμοδίως πως το σημερινό πρόγραμμα που τρέχει από τον Ιούλιο του 2015 είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο το ΔΝΤ δεν μετέχει χρηματοδοτικά εξ αρχής και κανείς έως τώρα δεν το χαρακτήρισε «παρωχημένο».

«Το πρόγραμμα υλοποιείται και εφαρμόζεται ανεξάρτητα από τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Δεν προβλέπεται κάποια διάταξη ή αναφορά που να προβλέπει ότι εάν δεν συνεισφέρει οικονομικά το Ταμείο, αυτό ακυρώνεται ή αναθεωρείται», αναφέρουν και προσθέτουν πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να ξεκαθαρίσει στο γερμανικό Κοινοβούλιο για ποιους λόγους δεν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, εάν αυτό τελικά γίνει και να εξηγήσει κυρίως γιατί ο ίδιος δεσμεύτηκε εξ αρχής για την παρουσία του Ταμείου, αφού δεν μπορούσε να την εγγυηθεί.

Τα ίδια στελέχη θεωρούν πως στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου θα καταδειχθεί πως ο Wolfgang Schaeuble έκανε τις στοχευμένες αναφορές σε αναθεώρηση του τρίτου Μνημονίου ακριβώς για να οδηγήσει το ΔΝΤ στην απόφαση να μην αποχωρήσει από αυτό και επιπλέον για να εξωθήσει την ελληνική κυβέρνηση να συναινέσει στις προτάσεις του Ταμείου φοβούμενη τις συνέπειες μιας τροποποιημένης συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει πως είναι προσηλωμένη στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και ότι παρά το γεγονός πως υπάρχει η επιλογή ενός προγράμματος χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ δεν θα είναι εκείνη που θα αποφασίσει την έξοδο του Ταμείου, αλλά το ίδιο το ΔΝΤ θα αναλάβει την ευθύνη αυτής της απόφασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider