Κρίνεται στο EuroWorking Group η ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίνεται στο EuroWorking Group η ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και επισήμως το «μεγάλο παζάρι» που στόχο έχει να κλείσει ανώδυνα η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Η αρχή έγινε σήμερα Τετάρτη με τη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μichel Sapin.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης – η οποία έλαβε χώρα στο Παρίσι – διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων στην ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι τρεις υπουργοί είχαν μια λεπτομερή και ουσιαστική συζήτηση τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τη διαδικασία, με σκοπό να ξεκλειδώσουν όλες οι πτυχές της δεύτερης αξιολόγησης.

Αύριο Πέμπτη - το μεσημέρι - και πριν την συνεδρίαση του EuroWorking Group στο οποίο θα μετέχει ο κ. Χουλιαράκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών θα συναντηθούν με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Pierre Moscovicί.

O διεθνής κύκλος επαφών του Έλληνα υπουργού έχει στόχο να επιτευχθεί ένας έντιμος συμβιβασμός της Ελλάδος με τους δανειστές έτσι ώστε το αργότερο στο Εurogroup του Φεβρουαρίου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Αντίθετα οι πιθανότητες για μία ευνοϊκή κατάληξη νωρίτερα, ήτοι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 20 Ιανουαρίου, είναι μάλλον περιορισμένες, αφού ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί ούτε το πότε θα επανέλθουν οι επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα. Στην περίπτωση που οι «προπαρασκευαστικές επαφές του κ. Τσακαλώτου» εξελιχθούν επιτυχώς, είναι πιθανόν την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Euro Working Group να υπάρξει συμφωνία για την επιστροφή του κουαρτέτου.

Βέβαια τα πλέον ακανθώδη ζητήματα, όπως το ύψος του πακέτου, θα πρέπει να καταλήξουν οι δύο πλευρές για μετά το 2018, είναι ακόμη ανοικτά. Η ελληνική πρόταση για μέτρα 2,5 δισ. ευρώ την τριετία 2018 - 2020 φαίνεται να προσκρούει στην επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο εκτιμά ότι ένα τέτοιο πακέτο είναι πολύ μικρό για να στηρίξει τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ) και ειδικά σε μία οικονομία όπως η ελληνική, η οποία μετρά περίπου επτά χρόνια ύφεσης. Σε κάθε περίπτωση, παρόλο που ο ορίζοντας των μέτρων είναι μακροπρόθεσμος, αυτά θα πρέπει να ψηφιστούν τώρα από την ελληνική Βουλή.

Ήδη στο τραπέζι επανέρχονται λύσεις οι οποίες κινούνται στη λογική των προτάσεων που κατέθεσε με το γνωστό του άρθρο ο Poul Thomsen του ΔΝΤ. Έτσι πλέον «ατύπως» και «ψιθυριστά» για πρώτη φορά η κυβέρνηση φέρεται να συζητά το θέμα της περαιτέρω μείωσης του αφορολόγητου ποσού κάτω από τα σημερινά επίπεδα των 8.836 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ έχει κατεβάσει το όριο του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 5.000 ευρώ. Κάτι που αν εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε αυτομάτως σε μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Στο νέο πακέτο μέτρων το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση, εκτός από το μικρότερο αφορολόγητο περιλαμβάνεται και η επέκταση του κόφτη στους μισθούς και στις συντάξεις μετά το 2018 προκειμένου να «γεφυρωθεί» το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές για το δημοσιονομικό κενό της τριετίας 2018-2020.

Να σημειωθεί εδώ πως αύριο Πέμπτη – πέραν της συνεδρίασης του EuroWorking Group – θα πραγματοποιηθεί και η καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον όπου αναμένονται ανακοινώσεις για το χρόνο επιστροφής του κλιμακίου του Ταμείου στην Αθήνα, αλλά και το πότε το ελληνικό ζήτημα θα εξετασθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider