Ευρωζώνη: Μόνο 5 χώρες τηρούν το Σύμφωνο Σταθερότητας

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωζώνη: Μόνο 5 χώρες τηρούν το Σύμφωνο Σταθερότητας

Μόλις 5 από τα 19 κράτη μέλη της Ευρωζώνης συμμορφώνονται με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπως διαπιστώθηκε στην πρωινή συνεδρίαση του Eurogroup που ολοκληρώθηκε νωρίτερα στις Βρυξέλλες.

Στο «μενού» της συνεδρίασης βρέθηκαν τα σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ για το 2017 και, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Jeroen Dijsselbloem, οι χώρες κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες:

Στη πρώτη κατηγορία με τις χώρες που έχουν εναρμονιζόμενους με το Σύμφωνο Σταθερότητας προϋπολογισμούς κατατάσσονται οι Γερμανία, Εσθονία, Λουξεμβούργο, Σλοβακία και Ολλανδία. Στη δεύτερη κατηγορία με προϋπολογισμούς σχετικά συμβατούς με το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά όχι πλήρως συμβατούς με το στόχο για δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ περιλαμβάνονται οι Γαλλία, Ιρλανδία, Λετονία, Μάλτα και Αυστρία.

Τέλος, στις χώρες όπου απαιτείται λήψη μέτρων στους προϋπολογισμούς για να επιτευχθεί ο στόχος για έλλειμμα χαμηλότερο 3% του ΑΕΠ ο Dijsselbloem συμπεριέλαβε τις Βέλγιο, Κύπρο, Φινλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία.

«Ακούσαμε τις δεσμεύσεις των υπουργών για τη λήψη μέτρων περιορισμού του ελλείμματος», ανέφερε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας και προσέθεσε πως ειδικά για την Ιταλία τοEurogroup αποφάσισε πως μπορεί να περιμένει την Ιταλία για λίγο, ως προς τον προσδιορισμό των δημοσιονομικών μέτρων που θα την καταστήσουν συμβατή με το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Δεν έχω χρονοδιάγραμμα. Άπτεται του Ιταλού προέδρου το πότε θα έχουμε μια κυβέρνηση», ανέφερε.

Τόσο ο Jeroen Dijsselbloem όσο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Pierre Moscovici ερωτήθηκαν για το γεγονός πως χώρες με δημοσιονομικό χώρο όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο δεν δαπανούν περισσότερο για να τονώσουν τη ζήτηση εντός της ευρωζώνης. Ο Dijsselbloem ίδιος ανέφερε πως η Ολλανδία έχει αυξημένες δαπάνες, ωστόσο προσέθεσε πως οι δαπάνες πρέπει να κατευθύνονται σε παραγωγικές επενδύσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider