Χαμηλώνει ο πήχης για το Eurogroup

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χαμηλώνει ο πήχης για το Eurogroup

Με την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας να απομακρύνεται, η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει πλέον σε μια θετική δήλωση προόδου. Η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται πρόθυμη να υποχωρήσει στις πιέσεις των δανειστών και ειδικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νέα μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ την περίοδο 2019-2020 αλλά θέλει να συζητηθούν τα μέτρα για το χρέος, προκειμένου να ανοίξει για την Ελλάδα και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Χαρακτηριστική εικόνα για τις προσδοκίες από το Eurogroup έδωσε χθες Παρασκευή ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος το οποίο δήλωσε: «Ευελπιστούμε στο Eurogroup οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί να πουν πως έχουμε κλείσει το 95% και το ΔΝΤ να πει πως θέλει να συνεχίσει τη συζήτηση τόσο για τα μέτρα μετά το 2018 όσο και την ελάφρυνση του χρέους».

«Τη Δευτέρα θα πούμε πως θα συνεχιστεί η συζήτηση αφού κλείσουν τα μέτρα μετά το 2018 και το θέμα του χρέους», πρόσθεσε.

Κυβερνητική πηγή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup στις 18 ή στις 20 Δεκεμβρίου προκειμένου να επιτευχθεί μια πρώτη συμφωνία πριν τα Χριστούγεννα και να ακολουθήσουν οι απαραίτητοι νόμοι με στόχο την συνολική συμφωνία τον Ιανουάριο. Υπό αυτό το πλαίσιο στην κυβέρνηση αναμένουν ότι οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα του μήνα.

«Κόκκινη γραμμή» και τα εργασιακά

Πέρα από τα δημοσιονομικά ένα άλλο μεγάλο «αγκάθι» είναι τα εργασιακά και ειδικά η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, στην οποία επιμένει η κυβέρνηση. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν μπορεί σε ένα κράτο-μέλος της ΕΕ να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις σε κλαδικό επίπεδο.

Για τα εργασιακά ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος είπε πως η κυβέρνηση δεν δέχεται να μην εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο που προβλέπει συλλογικές διαπραγματεύσεις.

«Πυρετός» διαβουλεύσεων

Οι διαβουλεύσεις πάντως σε τεχνικό αλλά και ανώτατο επίπεδο συνεχίζονται. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλισης μέσω τηλεδιάσκεψης του λεγόμενου Washington Group το Σαββατοκύριακο. Δηλαδή, να πραγματοποιηθεί συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των μεγαλύτερων χωρών της Ευρωζώνης και των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το θέμα της Ελλάδας.

Ακόμη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ, τη Δευτέρα πριν το Eurogroup, πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών που πρόσκεινται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για να συζητήσουν τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider