Πιτσιλής: Απειλή για τα δημόσια έσοδα το λαθρεμπόριο καπνού

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιτσιλής: Απειλή για τα δημόσια έσοδα το λαθρεμπόριο καπνού

Αποφασισμένος να αντιμετωπίσει την «απειλή» του λαθρεμπορίου καπνού και να διασφαλίσει τα δημόσια έσοδα εμφανίζεται μιλώντας στο insider.gr o Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Περίπου 30 ημέρες πριν την νέα αύξηση στη φορολογία των καπνικών -η οποία θα προστεθεί στις άλλες 8 που ήδη έχουν υλοποιηθεί από την αρχή της κρίσης- και εν μέσω αυξημένων προειδοποιήσεων από τους φορείς της αγοράς για νέο επερχόμενο κύμα μετακίνησης του καταναλωτικού κοινού προς τα λαθραία τσιγάρα, ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ ξεκαθαρίζει πως θα αξιοποιηθούν όλα τα μέσα για να παταχθεί το λαθρεμπόριο στον κλάδο.

«Δύο είναι τα βασικά ζητούμενα για εμάς: η υγεία των πολιτών – που τίθεται σε κίνδυνο από τα κακής ποιότητας λαθραία καπνικά προϊόντα -, και η διασφάλιση των δημοσίων εσόδων, που απειλούνται από το λαθρεμπόριο. Σε αυτή την κατεύθυνση, εκμεταλλευόμαστε τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών ανίχνευσης φορτίων, όπως τα σύγχρονα μηχανήματα ελέγχου X-rays», δήλωσε στο insider.gr o κ. Πιτσιλής.

Να σημειωθεί πως η ΓΓΔΕ -που από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα μετεξελιχθεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων -δεν έχει λόγο για τους φόρους που επιβάλλονται, καθώς αυτό είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης. Αποστολή της ΓΓΔΕ είναι η συλλογή των φόρων και βεβαίως η πάταξη της φοροκλοπής και του λαθρεμπορίου.

Αν και μέσα στο 2016 η ΓΓΔΕ είχε σημαντικές επιτυχίες στην πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού, η δραστηριότητα των κυκλωμάτων είναι τόσο μεγάλη που τα πενιχρά μέσα της φορολογικής διοίκησης δεν αρκούν για να δοθεί ένα καθοριστικό κτύπημα.

Σύμφωνα με ετήσια μελέτη που διενεργεί η KPMG το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού στην Ελλάδα το 2015 παρέμεινε σε υψηλότατα επίπεδα, με τα λαθραία τσιγάρα να κατέχουν πλέον μερίδιο αγοράς περίπου 20%. Η μεγάλη αυτή αύξηση της αγοράς των παράνομων τσιγάρων καταρχήν έχει σημαντικές δημοσιονομικές συνέπειες, καθώς μόνο για το 2015 η απώλεια φορολογικών εσόδων ανήλθε σε 637 εκατ. ευρώ!

Να τονισθεί πως με αυτά τα 637 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ετησίως το 80% του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο για να δοθεί η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να περικόψει και να καταργήσει άλλα επιδόματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider