Τεχνολογικό ράλι στην Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τεχνολογικό ράλι στην Wall Street
Ο Dow Jones κέρδισε 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,91% στις 5.064 μονάδες και ο Nasdaq ισχυροποιήθηκε 1,51% στις 15.840 μονάδες.

Kέρδη κατεγράφησαν στην Wall Street την Πέμπτη, στον απόηχο της χθεσινής απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να διατηρήσει αμετάβλητα για έκτη διαδοχική συνεδρίαση τα βασικά της επιτόκια. Παράλληλα, οι επενδυτές, αναμένουν μετά το «καμπανάκι» νέα εταιρικά αποτελέσματα από μεγάλες εταιρείες συμπεριλαμβανομένης και της Apple αλλά και μία σημαντική έκθεση για την αγορά εργασίας την Παρασκευή.

Ο Dow Jones κέρδισε 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,91% στις 5.064 μονάδες και ο Nasdaq ισχυροποιήθηκε 1,51% στις 15.840 μονάδες. «Βλέπουμε τις αγορές να αναστενάζουν από ανακούφιση αφού η συνεδρίαση της Fed ήταν λιγότερο επιθετική από όσο φοβόμασταν», δήλωσε ο Άγγελος Κουρκάφας, ανώτερος αναλυτής στρατηγικής στον Edward Jones. «Το κυρίαρχο σενάριο λέει ότι οι μειώσεις επιτοκίων καθυστερούν, αλλά δεν εκτροχιάζονται απαραίτητα» πρόσθεσε.

Τα βασικά επιτόκια της Fed παραμένουν σε υψηλά δύο δεκαετιών, με το εύρος να κυμαίνεται μεταξύ 5,25% - 5,5%, όπως είχαν διαμορφωθεί από τον Ιούλιο του 2023. Στην ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «έλλειψη περαιτέρω προόδου» για την επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% που έχει θέσει στον τρέχοντα κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτκλής.

Στα ταμπλό, οι μετοχές της τεχνολογίας σημείωσαν άνοδο καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν, με Nvidia και Amazon να σημειώνουν άλμα 3% έκαστη. Η Apple κέρδισε 2% ενόψει της ανακοίνωσης των τριμηνιαίων μεγεθών της. Παραμένοντας στα ταμπλό, η Chipmaker Qualcomm επιδόθηκε σε ράλι 9% χάρη στα καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη και τo ισχυρό guidance για τα έσοδα, ενώ στον αντίποδα η DoorDash κατρακύλησε 10%. Η Carvana εκτινάχθηκε 33% μετά την ανακοίνωση μεγάλων κερδών μετά το καμπανάκι της Τετάρτης, ενώ η Moderna εκτινάχθηκε 13% παρά την βουτιά εσόδων στο τρίμηνο.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το ανακοινωθέν της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Fed, Tζερόμ Πάουελ, εμφανίστηκε «συγκρατημένα επιθετικός», αφήνοντας ανοικτό και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει καθόλου μείωση των επιτοκίων φέτος. Αυτό ωστόσο που καθησύχασε την αγορά ήταν η δήλωσή του πως είναι απίθανο να αυξηθούν τα επιτόκια, ένα σενάριο που είχε αρχίσει να συζητείται τον τελευταίο καιρό, μετά τα υψηλά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Τόσο στην ομιλία Πάουελ όσο και στο ίδιο το ανακοινωθέν της Fed υπογραμμίζονται εμφατικά οι νέες ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού, καθώς στις αρχές του 2024 η πρόοδος αποκλιμάκωσης περιήλθε σε στασιμότητα. Όταν ρωτήθηκε για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού (stagflation), ο πρόεδρος της Fed έδωσε μία απάντηση που πολλοί θα θυμούνται για καιρό.

«Αυτή τη στιγμή η οικονομία τρέχει με 3%, που είναι αρκετά καλός ρυθμός και ο πληθωρισμός βρίσκεται κάτω από 3%», είπε ο Πάουελ ο οποίος έχει δίκιο για την ανάπτυξη εάν υπολογιστεί με βάση τις τελικές πωλήσεις στους εγχώριους αγοραστές αλλά και για τον πληθωρισμό εάν δει κανείς την πιο πρόσφατη εκτίμηση σε ετήσια βάση. «Οπότε δεν βλέπω ούτε το -stag ούτε το -flation», είπε χαρακτηριστικά.

Μάκρο

Σταθερό σε υψηλό σχεδόν ενός έτους παρέμεινε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ τον Μάρτιο, κλείνοντας ένα πρώτο τρίμηνο στη οποίο το διογκωμένο έλλειμμα συμπαρέσυρε πτωτικά τα επίσημα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Αναλυτικότερα, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 69,4 δισ. δολάρια τον Μάρτιο, σε ίδια σχεδόν επίπεδα με τα 69,5 δισ. δολάρια του Φεβρουαρίου.

Το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε στις αρχές του 2024 μετά τη συρρίκνωσή του το προηγούμενο έτος στο χαμηλότερο επίπεδο από την περίοδο πριν την πανδημία. Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου έπαιξαν τον ρόλο τους, ωστόσο οι Αμερικανοί αγόρασαν και περισσότερα εισαγόμενα αγαθά, που συνήθως είναι σημάδι υγιούς οικονομίας. Τα ξένα προϊόντα είναι φθηνότερα αυτές τις μέρες εξαιτίας του ισχυρότερου δολαρίου.

Επιπλέον, ελάχιστα αυξήθηκε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 27 Απριλίου. Οι νέες αιτήσεις ανήλθαν στις 208.000, επιβεβαιώνοντας ότι το ποσοστό των απολύσεων παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, δείγμα μίας υγιούς και σταθερής οικονομίας.Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν υπολογίσει ότι οι νέες αιτήσεις θα αυξηθούν σε 212.000.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Trust Ανδρομέδα: Τελικό μέρισμα 0,315 ευρώ ανά μετοχή

Alpha Bank: Διαθέτει 2,76 εκατ. μετοχές σε στελέχη ως stock award για τη χρήση 2023

Austriacard: Σε ειδικούς επενδυτές το 15,05% - Αυξήθηκε το ποσοστό διασποράς

gazzetta
gazzetta reader insider insider