Τη «γραμμή Schaeuble» υιοθετεί ο ESM για το χρέος

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τη «γραμμή Schaeuble» υιοθετεί ο ESM για το χρέος

Με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και την αδιάλλακτη θέση του υπέρ της μη ελάφρυνσης του χρέους, συντάσσεται ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πεπεισμένος ενώπιον των δημοσιογράφων την Τετάρτη ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με το χρέος της για τουλάχιστον μία δεκαετία.

Όπως είπε, μάλιστα χαρακτηριστικά, στο συγκεκριμένο ζήτημα «είμαι μάλλον με την πλευρά του κ. Schaeuble παρά της κ. Lagarde», αφού αν και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει ανέλθει σε περίπου 180% του ΑΕΠ, αυτό «δεν έχει σημασία, αν πληρώνεις επιτόκιο 1%».

Η Αθήνα πληρώνει για το χρέος της σχετικά λιγότερα από τη Γαλλία ή το Βέλγιο χάρη στα φθηνά δάνεια του ESM, συνέχισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ο κ. Regling ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα εξοικονομεί ποσό που φτάνει το 5% του ΑΕΠ της ετησίως, χάρη στον φθηνό δανεισμό. «Αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για αλληλεγγύη της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, επιμένει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, ενώ από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει τονίζει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η ανάγκη να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Τον Δεκέμβριο θα αποφασίσει για την Ελλάδα το ΔΝΤ

Εν τωμ μεταξύ, ανοικτό άφησε σήμερα Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Gerry Rice το ενδεχόμενο η κρίσιμη απόφαση για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα της Ελλάδος να ληφθεί εντός του Δεκεμβρίου.

Στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο αξιωματούχος του Ταμείου συνέδεσε το χρόνο λήψης της σχετικής απόφασης με την έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους η οποία θα υποβληθεί το Δεκέμβριο στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ μαζί με τα συμπεράσματα του προσφάτου ελέγχου που διενήργησε το ΔΝΤ στο πλαίσιο του άρθρου 4 τα οποία αφορούν στη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

«Υπό προϋποθέσεις είναι εφικτό η σχετική απόφαση να ληφθεί εντός του Δεκεμβρίου» επεσήμανε χαρακτηριστικά. Σημείωσε μάλιστα ότι τα στελέχη του Ταμείου που βρίσκονται στην Αθήνα στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, διεξάγουν παράλληλες διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της χρηματοδοτικής συμμετοχής του Ταμείου.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογράμμισε, πάντως ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου, την οποία έχει ζητήσει τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι Ευρωπαίοι Εταίροι, προϋποθέτει είτε τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, είτε την υιοθέτηση ενός ακόμη πιο φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Όπως διευκρίνισε ο Rice, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν τεθεί στο παρόν πρόγραμμα του ΕSM, δεν είναι συμβατοί με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί. Επανέλαβε δε ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ προϋποθέτει ένα πρόγραμμα με ρεαλιστικούς στόχους το οποίο θα συνοδεύεται από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και σημαντική ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Ενδεικτικά, για το φάσμα των μεταρρυθμίσεων που επιθυμεί το ΔΝΤ να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ο ανέφερε ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδος δεν είναι βιώσιμο καθώς το έλλειμμα του ετησίως αγγίζει το 11% του ΑΕΠ, έναντι 2,5% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider