Schaeuble: Η νομισματική πολιτική έχει φθάσει στα όριά της

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Schaeuble: Η νομισματική πολιτική έχει φθάσει στα όριά της

Την εκτίμηση ότι η διεθνής νομισματική πολιτική έχει φθάσει στα όρια των δυνατοτήτων της εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, μιλώντας την Τρίτη σε ομάδα κυβερνητικών αξιωματούχων στο Βερολίνο.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Reuters, ανέφερε ότι εκτιμά ότι υπάρχει πλεονάζουσα ρευστότητα και πλεονάζον χρέος σε διεθνές επίπεδο.

Σημειώνεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πριν από λίγες ημέρες τάχθηκε εκ νέου υπέρ της εποπτείας των κρατικών προϋπολογισμών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας(ESM).

«Το ευρωπαϊκό σύστημα διασώσεων ήταν επιτυχημένο στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Κύπρο, καθώς επίσης και στην Ελλάδα», είπε ο Γερμανός αξιωματούχος κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συντηρητικό ινστιτούτο μελετών, σημειώνοντας ότι οι όροι των προγραμμάτων στήριξης μπορεί να μην ήταν αρεστοί στις χώρες αυτές, αλλά έπρεπε να τους αποδεχθούν. «Αυτός είναι ο λόγος που θα άξιζε να εξελιχθεί ο ΕSM περαιτέρω και να μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα, στο οποίο ενισχύουμε τα προληπτικά μέσα... που μας εξοπλίζουν με μεγαλύτερη επιρροή σε αποφάσεις, όπου σήμερα τα κράτη - μέλη έχουν την αρμοδιότητα», πρόσθεσε.

Μια νομισματική ένωση χωρίς κοινή δημοσιονομική και οικονομική πολιτική «είναι ατελής» και απουσία μίας τέτοιας κοινής πολιτικής, η Ευρωζώνη «μπορεί να λειτουργεί μόνο αν έχει συγκεκριμένους κανόνες και τους τηρεί», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας: «Αυτό δεν είναι γερμανική εμμονή, αλλά αποτέλεσμα του σχεδιασμού, της ιδιαιτερότητας της νομισματικής ένωσης». Αν και ο Γερμανός υπουργός τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας δημοσιονομικής και οικονομικής ένωσης στην Ευρώπη για την ενίσχυση της Ευρωζώνης, παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει ομόφωνη στήριξη μιας τέτοιας ενοποίησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider