Ταφόπλακα για εταίρους ΕΠΕ και μέλη Ανώνυμων Εταιρειών το νέο ασφαλιστικό 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταφόπλακα για εταίρους ΕΠΕ και μέλη Ανώνυμων Εταιρειών το νέο ασφαλιστικό 

Μεγάλες επιβαρύνσεις σε εταίρους Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και σε μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Ανώνυμων Εταιρειών φέρνει το νέο ασφαλιστικό, ενώ είναι ενδεικτικό πως σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και το 62% των κερδών των εταιρειών θα κατευθύνεται για την πληρωμή φόρων και εισφορών.

Αν και ακόμη τελούμε σε αναμονή της έκδοσης των σχετικών εγκυκλίων, ήδη έχει γίνει γνωστό από τον ΟΑΕΕ πως με βάση το νέο νόμο Κατρούγκαλου οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται πάνω στο ποσό των κερδών των κεφαλαιουχικών εταιρειών.
Συγκεκριμένα τα μέλη του Δ.Σ. που έχουν μετοχές πάνω από 3% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, θα πληρώνουν εισφορές με βάση τα κέρδη που έχει η εταιρεία και ανάλογα το ποσοστό που έχουν στα κέρδη της επιχείρησης.

Για τους εταίρους ΕΠΕ οι εισφορές θα καταβάλλονται με βάση τα κέρδη που προκύπτουν από την συμμετοχή τους στην εταιρεία. Για τον διαχειριστή δε και μέλος εταιρείας Ι.Κ.Ε., με βάση το εισόδημά του.

Να σημειωθεί πως τόσο στους εταίρους ΕΠΕ, όσο και στα μέλη Διοικητικών Συμβουλίων ΑΕ οι ασφαλιστικές εισφορές δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα, αλλά ούτε και από την φορολογία εισοδήματος του μέλους του Δ.Σ. εφόσον αυτός δεν λαμβάνει αμοιβές.

Ένα παράδειγμα αποκαλύπτει τις επιβαρύνσεις. Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ανώνυμης Εταιρείας με συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας άνω του 3% και συγκεκριμένα 50%, που δεν λαμβάνει αμοιβές ΔΣ και καταβάλει σήμερα ασφαλιστικές εισφορές 4.471 ευρώ (ασφαλιστική κλάση Π5), με την παραδοχή ότι θα διανεμηθεί το σύνολο των κερδών της ΑΕ ύψους 100.000 ευρώ, μετά την επιβολή του εταιρικού φόρου θα εισπράξει από το μερίδιο των κερδών που του αναλογεί το 39,15%, ενώ αντίστοιχα το 60,85% θα καταλήξει στο Δημόσιο.

Αυτό διότι οι ασφαλιστικές του εισφορές θα αυξηθούν το 2017 από τα 4.471 ευρώ στα 9.567 ευρώ!

Είναι ξεκάθαρο από τα ύψη των εν λόγω επιβαρύνσεων γιατί πολλές μικρές εταιρείες ήδη μεταφέρουν μαζικά εκτός Ελλάδος τις έδρες τους ή συστήνουν εταιρείες σε γειτονικές χώρες με ευνοϊκό φορολογικό και ασφαλιστικό καθέστως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider