Τα τέσσερα αγκάθια του εξωδικαστικού συμβιβασμού

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα τέσσερα αγκάθια του εξωδικαστικού συμβιβασμού

Σε επιμέρους, αλλά σοβαρές διαφωνίες, αναφορικά με την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων έχει πλέον περιοριστεί η συζήτηση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών.

Και μπορεί σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη να υπήρξε συμφωνία επί της αρχής επί του νομοσχεδίου, ωστόσο η εμπειρία έχει δείξει ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Αν και στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας - η οποία βγήκε την Κυριακή λίγο μετά το πέρας της συνάντησης των Θεσμών και της ηγεσίας του υπουργείου - δεν γίνεται αναφορά, τέσσερα είναι τα βασικά σημεία διαφωνίας των δυο πλευρών, τα οποία όμως είναι κομβικά για την λειτουργία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Συγκεκριμένα Θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να διαφωνούν ως προς τα κριτήρια τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη:

- ώστε να κριθεί βιώσιμη μια επιχείρηση και να κάνει χρήση των ευεργετικών ρυθμίσεων που θα περιλαμβάνει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Οι διαφορές αφορούν τόσο τις ομάδες των επιχειρήσεων όσο και τα επιμέρους κριτήρια επιλεξημότητας που θα εφαρμόζονται στην αξιολόγηση των επιχειρήσεων. Μάλιστα ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας παραδέχθηκε ότι υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά που θα πρέπει να γίνει.Τα κριτήρια επιλεξιμότητας σύμφωνα με πληροφορίες θα διαφοροποιούνται αναλόγως του τζίρου και των χρεών της επιχείρησης της αναλογίας των συνολικών υποχρεώσεων προς τον τζίρο της επιχείρησης κτλ.

- το εάν θα εξαιρούνται κουρέματος φόροι προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Θεσμοί και υπουργείο Οικονομίας φαίνεται να συμφωνούν ότι από τη διαγραφή θα πρέπει να εξαιρούνται ο ΦΠΑ, ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών και οι παρακρατηθείσες ασφαλιστικές εισφορές. Όμως αναφορικά με το θέμα του κουρέματος μέρους της κύριας οφειλής που μπορεί να προέρχεται π.χ από φόρο εισοδήματος και οι δυο πλευρές συμφωνούν ότι μπορεί να αποτελεί λύση με τους θεσμούς να βλέπουν θετικά διαγραφές αυτής της μορφής. Στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση να ισχύει ανάλογη μεταχείριση σε περίπτωση κουρέματος του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων με τις τράπεζες και τους άλλους πιστωτές. Κάτι τέτοιο προβλέπεται στις τροποποιήσεις του Πτωχευτικού Κώδικα που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

- προστασία 2 έως 4 μηνών της επιχείρησης που συμμετέχει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό από αναγκαστικά μέτρα που μπορεί να της επιβάλλουν τρίτοι (προμηθευτές, πιστωτές, εργαζόμενοι κτλ). Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι αυτό είναι αναγκαίο για να μπορεί να προχωρήσει ο εξωδικαστικός με τους πιστωτές εκφράζουν διαφωνίες.

- η διάρκεια της ρύθμισης. Η ελληνική πλευρά έχει αφήσει να διαφανεί ότι η πρόταση της είναι οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού να έχουν διάρκεια δυο ετών. Όμως οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν εκφράσει την αντίθεση τους εκτιμώντας ότι η διάρκεια ισχύος των ρυθμίσεων θα πρέπει να είναι σημαντικά μικρότερη.

Το νέο ραντεβού των εκπροσώπων των δανειστών με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας έχει καθοριστεί για την ερχόμενη Τετάρτη. Τα τεχνικά κλιμάκια των δυο πλευρών θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν μέχρι τότε τις διαφορές που υπάρχουν ώστε να πάρει η ελληνική πλευρά το πράσινο φως για την νομοθέτηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider