«Ραντεβού για το 2017» για την ένταξη της Ελλάδας στο QE

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ραντεβού για το 2017» για την ένταξη της Ελλάδας στο QE

Η ελληνική αγορά ομολόγων - παρόλο που εμφανίζει ορισμένες ελκυστικές τοποθετήσεις όπως για παράδειγμα το ομόλογο που λήγει το καλοκαίρι και προσφέρει ετησιοποιημένη απόδοση περίπου 6%, παραμένει σε αδράνεια μέχρι να δώσει το σήμα η ΕΚΤ αγοράζοντας πρώτη αυτή τους ελληνικούς τίτλους.

Η συνολική ονομαστική αξία ελληνικών τίτλων που θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο εν λόγω πρόγραμμα, υπολογίζεται - κατ’ ανώτατο όριο στα 4,2 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα μπορούσε να αυξηθεί σε τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ, εάν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επεκτεινόταν πέραν του Μαρτίου 2017. Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, κρατάει κλειστά τα χαρτιά του αναφορικά με τις προθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας.

Το ποσό αυτό είναι αρκετά ουσιαστικό αν ληφθεί ότι ο όγκος των συναλλαγών που καταγράφεται καθημερινά στην δευτερογενή αγορά ομολόγων (στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Διαπραγμάτευσης Αυλων Τίτλων της Τραπέζης της Ελλάδος) κυμαινεται μεταξύ 0 και 2 εκατ.ευρω. Συνακόλουθα, η ένταξη της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ισοδυναμούσε ποσοτικά με την αξία του τρέχοντος όγκου ημερησίων συναλλαγών ελληνικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά.

Οι θετικές όμως επιπτώσεις του προγράμματος είναι ευρύτερες και διαχέονται στο σύνολο της οικονομίας. Και τούτο, διότι η συρρίκνωση του περιθωρίου των ελληνικών κρατικών ομολόγων (διαφορά απόδοσης με τους γερμαννικούς τίτλους), η οποία σήμερα κυμαίνεται στο 8,5%, θα μπορούσε να συμπαρασύρει προς τα κάτω και το κόστος δανεισμού των ιδίων των τραπεζών απο τη διατραπεζική αγορά. Επιπροσθέτως, θα βελτίωνε τους όρους δανεισμού των επιχειρήσεων δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, λόγω της υποχώρησης του κινδύνου χώρας (country risk).

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο που έχει θέσει η ΕΚΤ, βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα αποτελεί καταρχήν η βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στην ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους θα πρέπει να αξιολογήσει θετικά την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Δεύτερη προϋπόθεση αποτελεί η έγκυρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση όμως η αγορά των ομολόγων από την ΕΚΤ δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών, χωρίς να προχωρήσει παράλληλα η αποτελεσματική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider