Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται ο «παλμός» της διαπραγμάτευσης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται ο «παλμός» της διαπραγμάτευσης

Στις Βρυξέλλες θα εκτυλιχθεί τη Δευτέρα το επόμενο «επεισόδιο» της διαπραγμάτευσης, όπου τα τεχνικά κλιμάκια των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν την πρόοδο στα 15 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα έχει συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο Pierre Moscovici.


Το EuroWorkingGroup συνεδριάζει με στόχο την προετοιμασία του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στη Μπρατισλάβα στις 9 Σεπτεμβρίου, όπου θα κριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών των 19 κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για τη εκταμίευση της υποδόσεις που εκκρεμεί από το τρίτο πρόγραμμα.

Η ελληνική αποστολή, που απαρτίζεται από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γιώργο Χουλιαράκη, βάζει υψηλά τον στόχο τον προσδοκιών και προσβλέπει στην επικύρωση από τους Θεσμούς της ελληνικής προσπάθειας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τα 2,8 δισ. ευρώ, αλλά και να προλειανθεί το έδαφος εν όψει της έναρξης της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος στα μέσα Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, το κουαρτέτο –με συμμετοχή δηλαδή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου– αναμένεται να επισκεφτεί την Αθήνα στα μέσα προς τέλη Σεπτεμβρίου, προκειμένου οι εκπρόσωποι των δανειστών να συντάξουν την έκθεση συμμόρφωσης (Compliance Report), όποτε και θα πρέπει να έχουν τακτοποιηθεί οι περισσότερες από τις εκκρεμότητες.

Σε συνέχεια της συνεδρίασης του EWG, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα συναντηθεί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο σε θέματα Οικονομικής Πολιτικής, εν μέσω και του «αγκαθιού» που έχει προκύψει μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά στην υπόθεση των στατιστικών στοιχείων του 2009 και στη δίωξη που εκκρεμεί κατά του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider