Την κατάργηση του 500εύρου αποφασίζει η ΕΚΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την κατάργηση του 500εύρου αποφασίζει η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να συμφωνήσει την κατάργηση της εκτύπωσης του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού χαρτονομίσματος κατά την συνάντηση του διοικητικού της συμβουλίου την Τετάρτη, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να σταματήσει να τυπώνει χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, παρά τις αντιρρήσεις της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, με το σκεπτικό ότι χρησιμοποιούνται από εγκληματίες για να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους. Οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι η ενέργεια αυτή δεν πρόκειται να περιορίσει την εγκληματική δραστηριότητα αλλά αντιθέτως θα παραβιάσει ατομικές ελευθερίες και θα μειώσει το ποσό των μετρητών σε κυκλοφορία.

Αναζητώντας μια συμβιβαστική λύση, η ΕΚΤ είναι πιθανόν να σταματήσει από το 2018 να τυπώνει και να δίνει στην κυκλοφορία το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, το οποίο όμως θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται επ' άπειρον για συναλλαγές. Μια παρόμοια πρακτική είχε υιοθετήσει η Bundesbank, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, το 2002, όταν το μάρκο αντικαταστάθηκε από το ευρώ.

«Το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ αντιμετωπίζεται όλο και περισσότερο ως όργανο για παράνομες δραστηριότητες», δήλωσε πρόσφατα ο ίδιος ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, ξεκαθαρίζοντας πως με την κατάργηση του 500ευρου «ο κόσμος θα συνεχίσει να αποταμιεύει τα χαρτονομίσματα των 200 ευρώ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider