Εγκαταλείπει το ΔΝΤ την Ελλάδα

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εγκαταλείπει το ΔΝΤ την Ελλάδα

Περισσότερο αβέβαιη από ποτέ θεωρείται στη φάση αυτή η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο σκεπτικισμό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει με πρόσθετα κεφάλαια μετά τον Μάρτιο παραχωρώντας έτσι εξ' όλοκλήρου την ευθύνη για την χρηματοδότηση αλλά και τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Σε κάθε περίπτωση, η οριστική απόφαση, η οποία θα οριστικοποιηθεί στην Ουάσινγκτον περί τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2016, δεν θα ληφθεί με μοναδικό κριτήριο τη μεταρρυθμιστική προόδο της ελληνικής οικονομίας και την ελάφρυνση ή μη του δημόσιου χρέους της. Αντιθέτως, εκτιμάται ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά δρώμενα, θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από την εξέλιξη των Αμερικανο - γερμανικών σχέσεων οι οποίες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της VW στις ΗΠΑ έχουν εισέλθει σε μία φάση ψυχρότητας.

Έτσι παρόλο που οι Γερμανοί ήταν εκείνοι που έθεσαν βέτο απαιτώντας τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρώτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδος το 2011, προτάσσοντας το επιχείρημα της τεχνογνωσίας που διέθετε το Ταμείο στις διασώσεις κρατών, οι γεωπολιτικές συνθήκες φαίνεται να έχουν μεταβληθεί εκτότε με αποτέλεσμα να μην ευνοούν πλεον τη συνέχιση της παρουσίας του.

Η πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα δεν αποτελεί κατ΄ανάγκη καλό οιωνό για τη χώρα μας. Και τούτο διότι το Ταμείο παρά τις αστοχίες, τις εμμονές και τα λάθη του παρελθόντος (με το πλέον κραυγαλαίο εκείνο με τον πολαπλασιαστή το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να υποτιμήθεί το μέγεθος της ύφεσης) έχει λειτουργήσει ως αντίβαρο στις γερμανικές επιδιώξεις.

Άλλωστε και η ίδια η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην πρόσφατη κρίση του καλοκαιριού είχε παρέμβει, δια του υπουργού Οικονομικών J. Lew, ουκ ολίγες φορές στον Γερμανό ομόλογό του, W. Schaeuble, προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση με την Ελλάδα και να αποτραπεί εν τέλει το Grexit. Επομένως, η απουσία του ΔΝΤ από το "κουαρτέτο των θεσμών" ενδεχομένως ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση των γερμανικών σχεδίων.

Βέβαια στις όποιες εξελίξεις μπορεί να επικρατήσει και το λεγόμενο καλό σενάριο. Το οποίο θέλει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΕSM να αναλαμβάνουν την πρωτοκαθεδρία στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, δείχνοντας μεγαλύτερη ευελιξία και πνεύμα καλής συνεννόησης. Όμως τα σύννεφα που ήδη έχουν εμφανιστεί στον ορίζοντα της διαπραγμάτευσης - πριν ακόμη ξεκινήσει ο πρώτος έλεγχος της ελληνικής οικονομίας - δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το τι θα επακολουθήσει. Οι δανειστές έχουν δείξει άκαμπτη στάση επιδιώκοντας λύση εδώ και τώρα για ζητήματα, με προεξάρχον αυτό των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, το οποίο στην Κύπρο χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος διαπραγματεύσεων για να επιλυθεί συναινετικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider