JP Morgan: Δεν μπορεί να αποκλειστεί ένας οικονομικός «Ψυχρός Πόλεμος»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
JP Morgan: Δεν μπορεί να αποκλειστεί ένας οικονομικός «Ψυχρός Πόλεμος»

«Οι τελευταίοι μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων κορυφώθηκαν οι εμπορικές διενέξεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, μπορεί να είναι μόνο η αρχή μιας μακράς και παρατεταμένης οικονομικής διαμάχης», προειδοποιούν οι αναλυτές της JP Morgan.

Όπως επισημαίνουν σε πρόσφατη έκθεσή τους, ο εμπορικός πόλεμος στον οποίο Ουάσιγκτον και Πεκίνο έχουν επιδοθεί μπορεί να αποβεί μοιραίος… Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, δύο χώρες με πολύ διαφορετική κουλτούρα, διεκδικούν την περαιτέρω εξέλιξή τους.

«Πρέπει να σκεφτούμε εάν ο εν εξελίξει εμπορικός πόλεμος μετατραπεί σε έναν οικονομικό ‘Ψυχρό Πόλεμο’. Ελπίζουμε όχι», δηλώνει η Jing Ulrich, γενική διευθύντρια και αντιπρόεδρος Ασίας – Ειρηνικού της JP Morgan.

«Υπάρχει ακόμη πιθανότητα οι δύο πλευρές να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να καταλήξουν σε λύση. Σε συμφιλίωση. Μπορεί όμως και όχι…», σημειώνει.

Κι όμως σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος – μόλις πριν από 24 ώρες – ο ισχυρός άντρας της JP Morgan, Jamie Dimon, εκτιμά ότι ο κύκλος διενέξεων στον οποίο έχουν επιδοθεί Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι παρά μια «εμπορική αψιμαχία».

«Οι διαφωνίες για το εμπόριο και οι εκατέρωθεν δασμοί θα μπορούσαν να θεωρηθούν μια εμπορική αψιμαχία και όχι ένας εμπορικός πόλεμος», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, μιλώντας στο CNBC.

«Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δίκιο που έχει θέσει αυτά τα θέματα εμπορίου – περί δίκαιων εμπορικών πρακτικών – στην Κίνα. Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ μάλλον αποφάσισε να χρησιμοποιήσει εντελώς διαφορετική στρατηγική», εξηγεί επίσης ο Ντίμον.

Τα σχόλια του επικεφαλής της JP Morgan έρχονται λίγες ώρες μετά την απόφαση του Τραμπ να προχωρήσει στην επιβολή πρόσθετων δασμών στα κινεζικά προϊόντα.

«Ο αντίκτυπος των δασμών στις δύο οικονομίες, την αμερικανική και την κινεζική, δεν θα είναι δραματικός», εκτιμά ο Ντίμον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider