Μακρόν: Το σχέδιο μας για την Ευρώπη χρειάζεται τη Γερμανία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μακρόν: Το σχέδιο μας για την Ευρώπη χρειάζεται τη Γερμανία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επεσήμανε μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, ότι η Γαλλία έχει «ανάγκη» τη Γερμανία για να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση της Ευρώπης.

Η δήλωση αυτή έρχεται δύο ημέρες πριν από το κρίσιμο συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών για την έναρξη ή όχι επίσημων διαπραγματεύσεων με τους συντηρητικούς και με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία.

«Αυτό που μπορώ απλά να πω είναι ότι η φιλοδοξία που έχουμε δεν μπορεί να εκπληρωθεί από μόνη της και ότι χρειάζεται να συνδυασθεί με τη φιλοδοξία των Γερμανών» υπογράμμισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους από το μέγαρο των Ηλυσίων, έχοντας στο πλευρό του την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μερκελ.

Από την πλευρά της η Άγγελα Μέρκελ επισήμανε ότι υπάρχει ένα «ευρύ πεδίο συμφωνίας (με τους Σοσιαλδημοκράτες), ιδίως αναφορικά με τη δέσμευση στην Ευρώπη».

«… Πιστεύω ότι στο συνέδριο του SPD, θα είναι πολλοί εκείνοι που θα εργαστούν προκειμένου να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού όμως αυτό θα το αποφασίσουν αυτόνομα και ανεξάρτητα οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία» συμπλήρωσε η ίδια.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με την ψηφοφορία της Κυριακής.

«Θα αποφύγω να κάνω κάποια πρόγνωση για οποιαδήποτε ψηφοφορία διεξαχθεί» είπε, σημειώνοντας ωστόσο ότι η συμφωνία επί της αρχής που επιτεύχθηκε την 12η Ιανουαρίου μεταξύ του SPD και των συντηρητικών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού εμπεριέχει «μια πραγματική φιλοδοξία για το ευρωπαϊκό σχέδιο».

«Η καγκελάριος έχει μια φιλοδοξία για την Ευρώπη, οι ηγέτες του SPD διατύπωσαν μια φιλοδοξία για την Ευρώπη και το κοινό κείμενο που εξέδωσαν εμπεριέχει μια» φιλοδοξία, τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Από το Παρίσι, η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας επέμειναν στον κοινό τους στόχο να ενισχυθεί η Ευρώπη, αναβάλλοντας για αργότερα τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων.

«Αυτό που συνεχώς πρέπει να μας υποκινεί, είναι να είμαστε σαφείς στους στόχους που θέτουμε παρά να επιδεικνύουμε εμμονή με τα εργαλεία» με τα οποία θα τους πετύχουμε, διαβεβαίωσε ο Μακρόν.

Μεταξύ των θεμάτων που «η Γαλλία και η Γερμανία θα μπορούσαν να προωθήσουν» η Άγγελα Μέρκελ ανέφερε το παράδειγμα «ενός κοινού φόρου επί των επιχειρήσεων με μια κοινή φορολογική βάση».

«Ένα τέτοιο σχέδιο είναι επείγον και προϋποθέτει μια σταθερή ευρωζώνη» επισήμανε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.