Συνελήφθη ο πατέρας του δράστη της επίθεσης στο Μάντσεστερ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνελήφθη ο πατέρας του δράστη της επίθεσης στο Μάντσεστερ

Ο πατέρας του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης στο Μάντσεστερ συνελήφθη σήμερα στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Λιβύης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος μιας μονάδας των λιβυκών υπηρεσιών ασφαλείας.

«Ο πατέρας Ραμαντάν Αμπέντι συνελήφθη επίσης» μία ημέρα μετά τη σύλληψη του Χασέμ, του αδελφού του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης, δήλωσε ο Άχμεντ Μπιν Σάλεμ, ένας εκπρόσωπος της Δύναμης Αποτροπής, μιας μονάδας της αστυνομίας που δηλώνει πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

Αυτός είναι ο τζιχαντιστής που επιτέθηκε στο Μάντσεστερ

Δόθηκε στη δημοσιότητα η φωτογραφία και τα στοιχεία του 22χρονου που επιτέθηκε στο Μάντσεστερ.

Στην φωτογραφία ο Σαλμάν Αμπέντι φαίνεται να παρακολουθεί κάποιου είδους μάθημα σε τζαμί. Όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ ο Αμπέντι ήταν γνωστός στις βρετανικές αρχές χωρίς, ωστόσο, να είναι αντικείμενο κάποιες ενεργής έρευνας αλλά πιθανότατα αντιμετωπιζόταν σαν περιφερειακό πρόσωπο όπως ο Χαλίντ Μασούντ ο άνδρας που επιτέθηκε με μαχαίρι στη βρετανική Βουλή.

Τόσο ο Σαλμάν όσο και ο αδερφός του Ισμαήλ, που φέρεται να έχει συνελήφθη λίγες ώρες μετά το μακελειό, ήταν συχνοί επισκέπτες στο τζαμί του Ντίντσμπουρι ενώ ο πατέρας του ήταν γνωστή φιγούρα στην τοπική κοινότητα.

Όπως αποκαλύπτει άτομο του στενού φιλικού του περιβάλλοντος, ο 22χρονος ήταν μπλεγμένος για χρόνια με συμμορίες και μόλις το τελευταίο διάστημα «επέστρεψε» στο Ισλάμ και ριζοσπαστικοποιήθηκε.

Η οικογένεια του αποτελείτο από πέντε ή έξι ήταν βαθιά θρησκευόμενη και μοναχική. Ο Αμπέντι ήταν το δεύτερο στη σειρά από τα τέσσερα παιδιά του ζευγαριού από τη Λιβύη. Αρχικώς μετανάστευσαν στο Λονδίνο και πριν από περίπου μία 10ετία, μετακινήθηκαν στο Μάντσεστερ. Τα δύο από τα τέσσερα παιδιά παρουσιάζουν στους λογαριασμούς στους, στο Facebook, ως γενέτειρά τους, την Τρίπολη της Λιβύης.

Η οικογένεια αναχώρησε πριν τα Χριστούγεννα για τη Λιβύη, αφήνοντας πίσω της τον 22χρονο και τον μεγαλύτερο αδελφό του Ισμαΐλ. Ο «καμικάζι» του Μάντσεστερ Αρίνα γεννήθηκε το 1995 και το πλήρες όνομά του είναι Σαλμάν Ραμαντάν Αμπέντι. Είχε δηλωθεί, μαζί με τον αδελφό του Ισμαΐλ και τη μητέρα του Σάμια, ότι ζούσαν στο σπίτι της οδού Έλσμορ, στο Μάντσεστερ. Στο δεύτερο σπίτι της οικογένειας, καθώς στο άλλο, στην περιοχή Fallowfield, είχαν δηλωθεί ο πατέρας και τα υπόλοιπα παιδιά.

Μέχρι τον Ιανουάριο, ο 23χρονος αδελφός του Ισμαΐλ εργαζόταν στο Park Cake Bakery. Η εταιρεία δήλωσε ότι δεν υπάρχει πλέον στο προσωπικό της, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε πως συνελήφθη για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο Όλνταμ. Άλλη αναφορά ήθελε τον Ισμαΐλ να έχει προσληφθεί στο τζαμί του Μάντσεστερ.

Μόλις είχε επιστρέψει από την Λιβύη

Νέα διάσταση στην υπόθεση δίνει η πληροφορία που μετέδωσαν οι Times του Λονδίνου σύμφωνα με τους οποίους ο Αμπέντι είχε λάβει εκπαίδευση τρομοκράτη σε χώρα της Μέσης Ανατολής.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο 22χρονος είχε μόλις επιστρέψει στη Βρετανία μετά από ένα ταξίδι τριών εβδομάδων στη Λιβύη, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι έκανε το συγκεκριμένο διάστημα στη χώρα αυτή όπου συνεργάζονται το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα.

Η Mirror υποστηρίζει ότι ο Αμπέντι ήταν φίλο του Ράφαελ Χοστέι, γνωστού ως Αμπού Κάκα αλ Μπριτάνι, που ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους και σκοτώθηκε το 2016 στη Συρία μετά από επίθεση με drone. Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι δύο τους ήταν οικογενειακοί φίλοι και εκφράζονται φόβοι ότι ήταν ο Χοστέι που προκάλεσε τη ριζοσπαστικοποίηση του Αμπέντι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.