«Απομακρύνεται ο κίνδυνος αποσύνθεσης της ΕΕ με Μακρόν»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Απομακρύνεται ο κίνδυνος αποσύνθεσης της ΕΕ με Μακρόν»

«O κίνδυνος αποσύνθεσης της Ευρώπης απομακρύνεται, όπως είχαμε διαπιστώσει και στην Ολλανδία. Κάτι που σημαίνει ότι η ζώνη του Ευρώ είναι πιο δυνατή απ' ό,τι νομίζαμε», εκτιμά ο Γάλλος οικονομολόγος Ζαν-Πολ Φιτουσί, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών.

Απαντώντας σε ερώτηση της δημόσιας τηλεόρασης Rai σχετικά με το ποια Ευρώπη επιθυμούν ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν, ο Φιτουσί, ο οποίος διδάσκει και στο πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης, σημείωσε:

«Ο Μακρόν έχει στο μυαλό του μια Ευρώπη εν κινήσει και θέλει να την αναμορφώσει, ώστε να αυξηθεί ο βαθμός ικανοποίησης των πολιτών, αυτός είναι ο στόχος του. Η Λεπέν είναι εθνικίστρια, άρα είναι δύσκολο να συνδυάσει κανείς τον πραγματικό κι ολίγον ρατσιστικό εθνικισμό, με την Ευρώπη».

Όσο για την «οικονομική συνταγή» του Μακρόν, ο Γάλλος οικονομολόγος είπε στην ιταλική δημόσια τηλεόραση:

«Θα χρησιμοποιήσει στοιχεία που ανήκουν τόσο στην δεξιά όσο και στην αριστερά. Από την δεξιά θα χρησιμοποιήσει την μεταρρύθμιση της αγοράς της εργασίας, και από την αριστερά την ανάγκη να δοθεί μια νέα ώθηση στην οικονομία, μέσω των επενδύσεων. Αλλά η μεταρρύθμιση της αγοράς της εργασίας δεν θα γίνει με άγριο τρόπο. Θα εφαρμοστεί έτσι ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να τυχαίνουν ουσιαστικής προστασίας, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Μιλώντας για το οικονομικό πρόγραμμα της Μαρίν Λεπέν, ο καθηγητής του ιταλικού πανεπιστημίου Luiss είπε πως «πρόκειται για οικονομικό πρόγραμμα το οποίο μπορεί να κοστίσει ίσως ακόμη και χίλια δισεκατομμύρια ευρώ» και ότι «κατά συνέπεια, ανήκει στην διάσταση της φαντασίας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider