Σε ενότητα καλούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ενότητα καλούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Οι έντονες επικρίσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump εναντίον της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα πρέπει να ωθήσουν τους Ευρωπαίους «να ανασυγκροτηθούν» για να επιδείξουν «ενότητα» και «αποφασιστικότητα», όπως δήλωσαν πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες.

Η προσέγγιση στη Ρωσία, «το καταστροφικό λάθος της Merkel» σχετικά με τη μεταναστευτική της πολιτική, το «παρωχημένο» ΝΑΤΟ: ο Trump προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις με τις δηλώσεις του σχετικά με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, πέντε ημέρες προτού αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild και τη βρετανική The Times, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ εκτίμησε επίσης ότι η Βρετανία «είχε καλούς λόγους» που αποχώρησε από την ΕΕ, στην οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, κυριαρχεί η Γερμανία. Προέβλεψε μάλιστα ότι το Brexit θα είναι τέτοια «επιτυχία» που θα ωθήσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν τον δρόμο αυτό.

Μολονότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Borris Johnson χαρακτήρισε «πολύ καλό νέο» τη χείρα που έτεινε στη χώρα του ο Trump για την άμεση σύναψη διμερούς εμπορικής συμφωνίας, πολλοί Ευρωπαίοι υπουργοί αντέδρασαν στα σχόλια του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ ζητώντας από την ΕΕ να επιδείξει ενότητα.

«Η καλύτερη απάντηση στη συνέντευξη του Αμερικανού προέδρου είναι η ενότητα των Ευρωπαίων», είναι «να συστήσουν κοινό μέτωπο», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean Marc Ayrault.

Στη Γερμανία ο αντικαγκελάριος Sigmar Gabriel υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό η Ευρώπη «να μην πέσει σε βαθιά κατάθλιψη», και να «ανασυνταχθεί» δείχνοντας «αποφασιστικότητα».

Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ επανέλαβε «την απόλυτη εμπιστοσύνη του» στη διατήρηση της «ισχυρής δέσμευσης» των ΗΠΑ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, την ώρα που ο Trump κινδυνεύει να τροφοδοτήσει τους φόβους κάποιων χωρών, κυρίως στην ανατολική Ευρώπη, οι οποίες ανησυχούν για την ανάληψη της προεδρίας από τον δισεκατομμυριούχο και την πιθανή προσέγγισή του με τη Ρωσία.

«Αρχικά (το ΝΑΤΟ) είναι παρωχημένο διότι δημιουργήθηκε πριν από πολλά πολλά χρόνια», εξήγησε ο Trump, και επειδή «δεν ασχολείται με την τρομοκρατία (…) Δευτερευόντως, οι χώρες (μέλη) δεν πληρώνουν αυτό που θα έπρεπε».

Ήδη στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Trump φάνηκε να αμφισβητεί την υποχρέωση των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να επιδεικνύουν αλληλεγγύη σε περίπτωση που κάποια δεχθεί επίθεση, αν δεν συμβάλλουν περισσότερο στα έξοδα. Οι ΗΠΑ συνεισφέρουν περίπου το 70% των στρατιωτικών εξόδων του ΝΑΤΟ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, εξέφρασε την «ανησυχία» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η δήλωση αυτή του Trump «έρχεται σε αντίθεση με αυτό που είχε πει ο (μελλοντικός) Αμερικανός υπουργός Άμυνας (James N. Mattis) κατά την ακρόασή του στην Ουάσινγκτον λίγες ημέρες νωρίτερα», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Steffen Seibert αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένες δηλώσεις του Trump από τη συνέντευξη αυτή, λέγοντας ότι οι περισσότερες θέσεις του είναι γνωστές.

«Θα αναμείνουμε την ορκωμοσία του προέδρου Trump και στη συνέχεια θα εργαστούμε στενά με τη νέα κυβέρνηση», απάντησε ο Seibert.

Από την πλευρά του ο Martin Seffer, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, επισήμανε ότι είναι δύσκολο να έχει κανείς ξεκάθαρη άποψη για τις θέσεις του Trump, εξαιτίας των αντιφάσεων στις οποίες πέφτει στις συνεντεύξεις του και στα μηνύματά του μέσω Twitter.

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης επεσήμανε στο AFP ότι η ΕΕ «είναι σε κατάσταση αναμονής». «Ένας πρόεδρος δεν αποφασίζει μόνος του», διαβεβαίωσε ένας άλλος διπλωμάτης.

Αναφορικά με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Federica Mongerini υπογράμμισε ότι η ΕΕ τη θεωρεί «εξαιρετικά σημαντική», κυρίως για την ασφάλεια της ηπείρου, και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για «τον σεβασμό της».

«Θα ήταν κρίμα αν η Αμερική, η πιο μεγάλη δημοκρατία του κόσμου (…), ενεργήσει με τρόπο καταστροφικό», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn.

«Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να δείξουμε στον Trump ότι η Ευρώπη δεν είναι απλώς μια αλληλέγγυα κοινότητα», αλλά ότι «παίρνει στα σοβαρά τις εξωτερικές υποθέσεις και γνωρίζει καλά ότι, αν καταστρέψουμε την εξωτερική πολιτική, οι επιπτώσεις θα είναι ευρύτατες», πρόσθεσε ο Asselborn.

Μάλιστα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τη δυνατότητα ταχείας κατάληξης της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ενώ χαρακτήρισε «φαντασίωση» την εκτίμηση του Trump ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν τη Βρετανία στην έξοδο από την ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider