Κινεζικό κόλπο εκατομμυρίων με τον Michael Jordan

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κινεζικό κόλπο εκατομμυρίων με τον Michael Jordan

Η Qiaodan Sports είναι μια εταιρεία αθλητικών ειδών με 6.000 καταστήματα στην Κίνα. Το ιδεόγραμμα που αντιστοιχεί στην επωνυμία της μπαίνει φαρδύ-πλατύ στα ρούχα και τα παπούτσια που πουλάει. Εδώ και τέσσερα χρόνια ο διάσημος πρώην μπασκετμπολίστας Michael Jordan τη σέρνει στα κινεζικά δικαστήρια.

Ποιο είναι το πρόβλημά του; Το Qiaodan προφέρεται «Τσιόουνταν», όπως ακριβώς και το όνομα του Jordan. Ενώ η εταιρεία πουλάει και μπλουζάκια με το 23, τον αριθμό της φανέλας του στους Chicago Bulls, και χρησιμοποιεί μια φιγούρα παρόμοια με εκείνη της Nike για τα προϊόντα Air Jordan (φωτογραφία). Λογικό είναι ο Κινέζος που θα δει το ιδεόγραμμα και θα διαβάσει «Jordan», να θεωρήσει ότι τα προϊόντα σχετίζονται με τον 53χρονο σήμερα θρύλο του μπάσκετ.

Αυτό ήταν και το επιχείρημα του Michael Jordan, ο οποίος κατάφερε να νικήσει το δαιδαλώδες δικαστικό σύστημα της Κίνας και να δικαιωθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Κατώτερα δικαστήρια είχαν απορρίψει το αίτημά του όλα αυτά τα χρόνια, αλλά πλέον μόνο εκείνος θα κατέχει τα δικαιώματα χρήσης του ονόματός του στα κινέζικα. Ενώ η εταιρεία θα πρέπει να αλλάξει την επωνυμία της και να μην εγγράφεται ως τέτοια στα εμπορικά επιμελητήρια.

«Είμαι χαρούμενος που το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε το δικαίωμά μου να προστατεύω το όνομά μου. Οι κινέζοι καταναλωτές δικαιούνται να γνωρίζουν ότι η Qiaodan Sports και τα προϊόντα της δεν έχουν καμία σχέση μαζί μου», δήλωσε ο Jordan, που εδώ και πολλά χρόνια έχει τη δική του σειρά προϊόντων από τη Nike – και πληρώνεται καλά γι αυτό. Πέρυσι ο Jordan κέρδισε 100 εκατ. δολάρια μόνο από τη συνεργασία του με τη Nike, κι ας έχει αποσυρθεί από το μπάσκετ εδώ και 13 χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider