Εγκλήματα σε live streaming, μια νέα «τάση»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εγκλήματα σε live streaming, μια νέα «τάση»

Την ώρα που οι εγκληματίες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις πλατφόρμες ζωντανής ροής -live streaming- μέσω έξυπνων κινητών τηλεφώνων για να προβάλουν σε πραγματικό χρόνο τα αδικήματα, ή ακόμα και τα εγκλήματά τους, τα κοινωνικά δίκτυα δίνουν τη δική τους δύσκολη μάχη για τους σταματήσουν.

Το πιο πρόσφατο και συνάμα αξιοσημείωτο περιστατικό ήταν το θανάσιμο μαχαίρωμα στην Magnanville, την πόλη βορειοδυτικά του Παρισιού, την Δευτέρα 13 Ιουνίου, όπου ένας αυτοαποκαλούμενος τζιχαντιστής του «Ισλαμικού Κράτους» μαχαίρωσε άγρια έναν Γάλλο 42χρονο αστυνομικό αξιωματικό μπροστά στο σπίτι του και στη συνέχεια «οχυρώθηκε» στο σπίτι του θύματος, και λίγο πριν πέσει νεκρός από πυρά μελών της μονάδας RAID, σκότωσε την σύζυγο του αστυνομικού. Ο δράστης προέβαλε σε ζωντανή μετάδοση τον «απόηχο» της πράξης του.

Όπως δήλωσε η Facebook, μετά το περιστατικό συνεργάστηκε στενά με τις γαλλικές αρχές για να συμβάλλει στην έρευνα της τρομοκρατικής επίθεσης κατά την οποία τραυματίστηκαν θανάσιμα δύο άνθρωποι.

«Οι τρομοκράτες και οι τρομοκρατικές ενέργειες δεν έχουν θέση στο Facebook» ανέφερε σε δήλωσή της η εταιρεία και προσέθεσε πως όποτε προστίθεται περιεχόμενο τρομοκρατικού περιεχομένου η εταιρεία το αφαιρεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. «Αντιμετωπίζουμε την απαγόρευση τέτοιου είδους αναρτήσεων ως κατεπείγον» κατέληγε η ανακοίνωση.

Για να ενισχύσει την ασφάλειά του ο κολοσσός των κοινωνικών δικτύων έχει προσλάβει εργαζόμενους που παρακολουθούν ζωντανά τα πιο δημοφιλή βίντεο, με στόχο να γίνουν γρήγορα αντιληπτά τέτοιου είδους περιστατικά. Παρόλα αυτά δεν είναι λίγες οι φορές που βασίζεται περισσότερο στους χρήστες της, οι οποίοι συχνά καταγγέλλουν όποιο καταχρηστικό περιεχόμενο παραβιάζει τους κανόνες λειτουργίας του δικτύου.

Όπως και να ‘χει όμως, με τα ισχύοντα δεδομένα, ο καθένας μπορεί να πυροβολήσει και να σκοτώσει κάποιον αναμεταδίδοντας την φρικιαστική πράξη ζωντανά μέσω του Facebook από το κινητό του. Κι όταν η φρικιαστική ζωντανή αναμετάδοση τελειώσει, το επίμαχο βίντεο μπορεί να παραμείνει στο χρονολόγιο του χρήστη μέχρι να εντοπιστεί από τους ειδικούς.

Η προβολή σκηνών βίας μέσω της κοινωνικής πλατφόρμας αποτελεί εδώ και καιρό ίσως τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο των υπευθύνων, αφού καραδοκεί να γκρεμίσει την επιτυχία του live streaming. Άλλωστε το πρόσφατο περιστατικό δεν ήταν ούτε το πρώτο και μάλλον δεν θα είναι και το τελευταίο.

«Αν κάποιος παραβιάζει τους κανόνες της κοινότητάς μας κάνοντας κατάχρηση του live streaming διακόπτουμε την αναμετάδοση όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αφού το πληροφορηθούμε» υπογραμμίζει η εταιρεία αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που δημιουργεί μια απευθείας μετάδοση μη ελεγχόμενου περιεχομένου για την ασφάλεια του κοινού.

Και πράγματι το Facebook έχει κατεβάσει από την πρώτη μέρα που τους ανακάλυψε λογαριασμούς τρομοκρατών στη Γαλλία, χωρίς όμως να διευκρινίσει πόσοι ήταν οι θεατές που παρακολούθησαν τα βίντεο που εκείνοι είχαν ανεβάσει ενώ δεν αποσαφήνισε αν κάποιος πρόλαβε να αντιγράψει το βίντεο πριν αυτό κατέβει.

Παίρνοντας για παράδειγμα το τραγικό περιστατικό με τους σκοπευτές της Virginia η αντιγραφή του βίντεο πριν το κατεβάσει το κοινωνικό δίκτυο είναι πολύ πιθανή. Το αντίστοιχο βίντεο με την στιγμή της δολοφονίας που είχε ανέβει είχε αντιγραφεί κι ανέβει στο Youtube μέχρι η Facebook να αντιληφθεί τι συμβαίνει και να το κατεβάσει.

Βέβαια το νούμερο ένα κοινωνικό δίκτυο δεν είναι το μόνο που μάχεται ενάντια στην κατάχρηση του live streaming. Μια έφηβη κοπέλα στο Οχάιο κατηγορείται γιατί χρησιμοποίησε το Periscope, την υπηρεσία ζωντανής αναμετάδοσης της Twitter, για την αναμετάδοση ενός βιασμού.

Σε αυτή την περίπτωση, οι υπεύθυνοι του μέσου είχαν αρνηθεί να σχολιάσουν την υπόθεση, αναφέροντας απλά «πως οι κανόνες του κοινωνικού δικτύου απαγορεύουν την προβολή τέτοιου είδους περιεχομένου».

Στους κανόνες του Twitter επίσης αναφέρεται πως οι χρήστες του δικτύου «δεν επιτρέπεται να πραγματοποιούν απειλές ούτε να προάγουν τη βία συμπεριλαμβανομένων των απειλών τρομοκρατίας».

Η ζωντανή μετάδοση του Facebook ξεκίνησε πριν περίπου ένα χρόνο αρχικά για διασημότητες και δημόσια πρόσωπα. Η εταιρεία άρχισε να τεστάρει την λειτουργία της από τον Δεκέμβριο και έκανε την υπηρεσία διαθέσιμη σε όλους στα τέλη Ιανουαρίου. Από το ντεμπούτο της, η υπηρεσία Facebook Live, προωθήθηκε έντονα από την Facebook, γι αυτό κι εμπλουτίστηκε με χάρτη που έδειχνε το που λάμβαναν χώρα οι ζωντανές μεταδόσεις καθώς και από ειδικές ειδοποιήσεις.

«Ο λόγος για τον οποίο είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι με αυτή είναι ότι η νέα υπηρεσία παρέχει έναν αυθόρμητο τρόπο με τον οποίο μπορούν οι άνθρωποι να μοιραστούν τις στιγμές τους» δήλωνε ο CEO, Mark Zuckerberg, τον Απρίλιο. Το πρόβλημα όμως αρχίσει εκεί που ο αυθορμητισμός μετατρέπεται σε κατάχρηση εξουσίας…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider