Έρχεται το ...«κινητό» δίπλωμα οδήγησης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται το ...«κινητό» δίπλωμα οδήγησης

Φανταστείτε να σας κάνει σήμα η τροχαία για να σταματήσετε την ώρα που οδηγείτε, και όταν σας ζητά το δίπλωμα οδήγησής σας, εσείς να τους παρουσιάζετε απλά το ...smartphone σας! Παρόλο που η ιδέα φαντάζει πολύ προχωρημένη, για τους βρετανούς οδηγούς, θα μπορούσε σύντομα να γίνει πραγματικότητα. Όπως φαίνεται οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της χώρας προχωρούν το σχέδιο για την δημιουργία μιας νέας πρωτότυπης «κινητής» άδεια οδήγησης.

Σε ένα τιτίβισμά του την περασμένη εβδομάδα, ο Oliver Morely, διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Οδηγών και των Διπλωμάτων Οχημάτων (DVLA) ανέβασε μια εικόνα ενός iPhone το οποίο μέσω της εφαρμογής του ηλεκτρονικού πορτοφολιού της Apple (Apple Wallet) παρουσίαζε ένα βρετανικό δίπλωμα οδήγησης.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε στη συνέχεια σε δεύτερο tweet επρόκειτο για «δείγμα» μιας ιδέας που επεξεργάζονται καιρό, για την οποία όμως δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση και υιοθέτησή της Όπως διευκρίνισε μάλιστα η συγκεκριμένη άδεια οδήγησης δεν στοχεύει να αντικαταστήσει την ήδη υπάρχουσα ενώ κατά την επεξεργασία της συγκεκριμένης λύσης, δίνεται εξέχουσα προτεραιότητα στην ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων. Τέλος σημείωσε πως η ιδέα είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί ακριβώς γιατί δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο προηγούμενο μέχρι στιγμής.

Η αρμόδια αρχή DVLA προσπαθεί να κάνει τις άδειες οδήγησης ακόμα πιο ψηφιακές. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η άδεια οδήγησης αποτελούνταν από μια ταυτότητα με φωτογραφία και ένα επιπρόσθετο αποδεικτικό το οποίο ήδη από πέρυσι καταργήθηκε αφού καταχωρήθηκε ηλεκτρονικά σε αντίστοιχη βάση δεδομένων.

Η Βρετανία δεν είναι η πρώτη χώρα που πειραματίζεται με τις άδειες αυτοκινήτου μέσω smartphone. Πέρυσι, στην Αϊόβα των ΗΠΑ δοκιμάστηκε πιλοτικά η χρήση των κινητών αδειών οδήγησης. Και φυσικά δεν είναι το μόνο αποδεικτικό προσωπικών στοιχείων των πολιτών που ψάχνει τον δρόμο για να μεταβεί στην ψηφιακή εποχή. Οι ταυτότητες και τα ψηφιακά διαβατήρια αποτελούν ακόμα ένα σχέδιο που, όπως ομολογούν οι ειδικοί, βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider