Γιατί η Μέι έχασε την αυτοδυναμία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η Μέι έχασε την αυτοδυναμία

Η αποτυχία των Συντηρητικών να αποκτήσουν αυτοδυναμία στις γενικές εκλογές της προηγούμενης εβδομάδας μπορεί να αποδοθεί σε τρεις αιτίες: σε ένα φιλελεύθερο πισωγύρισμα υπέρ του Remain (παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ), μια χαλάρωση στους δεσμούς με το κόμμα των συντηρητικών (Tory) στην μεσαία τάξη και η άνοδος των Εργατικών χωρίς γεωγραφικούς και δημογραφικούς περιορισμούς. Αυτά είναι τα ευρήματα ανάλυσης των Financial Times για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η Τερέζα Μέι κατέστησε το Brexit πυρήνα της προεκλογικής της καμπάνιας και επέλεξε να δώσει έμφαση στη ρητορική ότι καμία συμφωνία με την ΕΕ δεν είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία.

Η αντίδραση των υπέρμαχων του «Remain» σε αυτό το αδυσώπητο μήνυμα φαίνεται να είναι μια από τις βασικές δυνάμεις που έχουν απομείνει και μάχονται εναντίον της. Ακόμη και αν ληφθούν υπ’ όψιν διαμεσολαβητικοί παράγοντες όπως είναι η ηλικία, η μόρφωση, η κοινωνική τάξη και η γεωγραφική περιοχή, το κόμμα της κυρίας Μέι είχε τη χαμηλότερη αύξηση (και σε ορισμένες περιπτώσεις και μείωση) του μεριδίου της σε περιοχές όπου υπήρχε έντονη η τάση υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Στο μεταξύ, το κόμμα των Εργατικών είχε την καλύτερη επίδοση σε σχέση με τις γενικές εκλογές του 2015 όπου είχαν καταμετρηθεί οι περισσότερες ψήφοι υπέρ του Remain. Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική επιρροή του διαχωρισμού υπέρ και κατά του Brexit ήταν ότι η διαφορά ανάμεσα στους Tories και το Κόμμα των Εργατικών γύρισε σε 1% υπέρ του Τζέρεμι Κόρμπιν για κάθε αύξηση 3% στις ψήφους υπέρ του Remain.

Μεταξύ των υπερμάχων του Remain, μια ομάδα φαίνεται ότι διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο. Όπως κατέδειξε πρώτος ο καθηγητής Ben Lauderdale ο οποίος ήταν και ένας από τους δημιουργούς του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων YouGov, οι υπέρμαχοι του Remain ηλικίας από 25 έως 44 οι οποίοι κατοικούν στα αστικά κέντρα φαίνεται ότι έχουν εγκαταλείψει μαζικά το κόμμα των Συντηρητικών.

Αρκετοί παράγοντες οι οποίοι έπαιζαν σημαντικό ρόλο στο διαχωρισμό Leave/Remain σχετίζονται επίσης με τις ανατροπές στην πλευρά των Συντηρητικών: οι Tories έχασαν έδαφος στους φοιτητές, τους πτυχιούχους και τους πληθυσμούς που παρουσιάζουν εθνοτική πολυμορφία.

Πολλά έχουν ειπωθεί και για το ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι νέοι στην άνοδο του Εργατικού Κόμματος και την επιτυχία τους να πάρουν έδρες από το κόμμα των Συντηρητικών. Εκείνο πού ίσως είναι πιο αξιοσημείωτο είναι ο βαθμός στον οποίο το Εργατικό κόμμα δεν βασίστηκε στα δημογραφικά στοιχεία.

Όσο μεγαλύτερο είναι το μερίδιο που αντιπροσωπεύουν οι ηλικίες 18-24 σε μια εκλογική περιφέρεια τόσο περισσότερο το κόμμα των Εργατικών παρουσίαζε αύξηση του μεριδίου του αλλά η δύναμη που είχε αυτή η σύνδεση ήταν μόνο το ένα έκτο εκείνης που συνέδεε το δημοψήφισμα και την ανταπόκριση των Συντηρητικών.

Κάποιοι θεώρησαν ότι η ηλικιακή ομάδα των 35-44 συμβάλλει περισσότερο στην άνοδο του Εργατικού Κόμματος σε σχέση με τους μικρότερους. Για την ακρίβεια, η μεγαλύτερη αύξηση ήταν εκείνη που σημειώθηκε στις ηλικίες 25-34 η οποία σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ήταν της τάξεως του 19,2% ενώ το 2015 ήταν 15%.

Άλλα στοιχεία που συνδέονται με τις καλύτερες επιδόσεις του κόμματος των Εργατικών είναι ήδη γνωστά: το κόμμα εξακολουθεί να κερδίζει έδαφος σε διαφορετικές αστικές εκλογικές περιφέρειες και σε περιοχές όπου οι άνθρωποι τείνουν να θεωρούν ότι είναι περισσότερο «Βρετανοί» παρά «Άγγλοι».

Ακόμη, υπάρχει ένας μικρός αλλά αξιοσημείωτος σύνδεσμος μεταξύ της αυξημένης προσέλευσης και της ανόδου του Εργατικού Κόμματος. Όσον αφορά στην προσέλευση είναι δύσκολο να εξακριβωθεί η επιρροή των δημογραφικών παραγόντων στην άνοδο του κόμματος, ωστόσο μια δίκαιη προσέγγιση θα μπορούσε να θεωρηθεί η εκτίμηση ότι η διαφορά στο ποσοστό της προσέλευσης σε σχέση με το 2015 ήταν χαμηλότερο στην επαρχία και στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας ενώ ήταν υψηλότερο στις περιοχές όπου ζουν νεότεροι ηλικιακά πολίτες και είναι πιο φιλελεύθερες.

Ο ρόλος του Κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP)

Μεταξύ των δύο, τα κόμμα των Συντηρητικών και το Εργατικό κόμμα κέρδισαν το 82% των ψήφων την προηγούμενη εβδομάδα, ένα ποσοστό που είναι το υψηλότερο από το 1979. Ένα μεγάλο μέρος των ψήφων οφείλεται στην κατάρρευση του Κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP)το οποίο έπεσε από το 12,6% το 2015 στο 1,6%.

Ακριβώς όπως το Ukip είχε πάρει ψηφοφόρους και από τα δύο κόμματα το 2015, έτσι τώρα τα δύο αυτά κόμματα επωφελήθηκαν από την επιστροφή αυτών των ψηφοφόρων. Οι περισσότεροι στράφηκαν στο κόμμα των Συντηρητικών και μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό που ψήφισε το Συντηρητικό κόμμα ήταν αυτοί που παλαιότερα το είχαν εγκαταλείψει.

Σε μια πρώτη ανάγνωση, αυτό καθιστά το κόμμα των Συντηρητικών τον βασικό ευεργετούμενο από την πτώση του Ukip κάτι που προκύπτει και από τη σχετική γεωγραφική ανάλυση.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα τα οποία πρέπει να συνυπολογιστούν από τα οποία το τελικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι όταν το Ukip δεν εμφανιζόταν ως εναλλακτική επιλογή, το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του στρεφόταν στο Εργατικό κόμμα.

Αναδιάταξη του ρόλου της κοινωνικής τάξης στην πολιτική

Το Εργατικό κόμμα ιδρύθηκε ως το κόμμα της εργατικής τάξης ενώ το κόμμα των Συντηρητικών ως το κόμμα της μεσαίας τάξης αλλά τα όρια μεταξύ των δύο ολοένα και εξασθενούν.

Σε σύγκριση με το 2015, με την αύξηση του πληθυσμού της μεσαίας τάξης, η πορεία του κόμματος των Συντηρητικών άρχισε να φθίνει. Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, John Curtice, το μερίδιο των Συντηρητικών εξασθένησε τουλάχιστον κατά 2% στο 10% των περιφερειών στις οποίες έχει έντονη παρουσία η μεσαία τάξη, παρά το γεγονός ότι το Συντηρητικό κόμμα σημείωσε αύξηση 5,5% σε εθνικό επίπεδο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το Συντηρητικό Κόμμα δεν είναι πια-κατά γενική ομολογία- το κόμμα της μεσαίας τάξης. Το κόμμα εξακολουθεί να κατέχει μεγαλύτερα ποσοστά σε περιοχές όπου κυριαρχεί η αστική τάξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider