Ανησυχίες για «φούσκα» από την άνοδο του Bitcoin

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανησυχίες για «φούσκα» από την άνοδο του Bitcoin

H άνοδος του Bitcoin ώθησε την αξία των κρυπτογραφημένων νομισμάτων πάνω από τα 50 δις. δολάρια και ενίσχυσε τους φόβους για μια φούσκα περιουσιακών στοιχείων στη μη ρυθμιζόμενη αγορά.

Ένας αυξανόμενος αριθμός εναλλακτικών ψηφιακών νομισμάτων ή αλλιώς των «alt-coins» τροφοδοτεί μια πρωτόγνωρη φρενίτιδα με την αξία κάποιων να ανεβαίνει μέχρι και 500% την περασμένη εβδομάδα. H απότομη άνοδος της τιμής του bitcoin η οποία έφθασε το 55% αυτό το μήνα και η αξία του ξεπέρασε το χρυσό το οδήγησε τελικά να ξεπεράσει τα 1.900 δολάρια στο χρηματιστήριο Bitfinex την Παρασκευή.

H κερδοσκοπία έχει ωφεληθεί από ανώνυμα συστήματα πληρωμής, τα οποία χρησιμοποιούνται από εγκληματίες του κυβερνοχώρου οι οποίοι κάνουν επιθέσεις μεγάλης κλίμακας όπως το χακάρισμα με το κακόβουλο ransomware το οποίο έλαβε παγκόσμιες διαστάσεις την Παρασκευή.

Εκτός από το bitcoin υπάρχουν ακόμη 830 εναλλακτικά νομίσματα όπως είναι το Litecoin και το MiketheMug, ένα νόμισμα το οποίο υπόσχεται να κάνει εβδομαδιαίες επιστροφές στους κατόχους.

Η αύξηση των αρχικών προσφορών νομισμάτων (ICO), οι μη ελεγχόμενες εκδόσεις κρυπτογραφικών νομισμάτων όπου οι επενδυτές μπορούν να αντλήσουν ρευστό σε bitcoin ή άλλα κρυπτογραφημένα νομίσματα, τροφοδότησε την αγορά και τράβηξε την προσοχή επαγγελματικών από το νομικό και χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Πολλοί εκφράζουν φόβους ότι οι ICO, προσπαθούν να ενταχθούν στην αγορά ως εναλλακτική λύση σε όσους διαχειρίζονται venture capitals προκειμένου να αντλήσουν ρευστό για τις επιχειρήσεις τους και παραβιάζοντας το ισχύον δίκαιο περί κινητών αξιών.

«Με τη διαδικασία των ICO εκδίδονται κρυπτογραφικά νομίσματα αντί για μετοχές και ομόλογα αλλά αυτό είναι άσχετο με την ουσία της δραστηριότητας, η οποία αντλεί κεφάλαια από το ευρύ κοινό», ανέφερε ο Ajit Tripathi, διευθυντής της Fintech στην PwC.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «οι δραστηριότητες αύξησης κεφαλαίου πρέπει να ρυθμιστούν προκειμένου να προστατεύσουν τους επενδυτές….Το ερώτημα είναι πόσο έμπειροι είναι αυτοί οι επενδυτές», σημείωσε.

Οι ρυθμιστικές αρχές σε πολλές περιπτώσεις εξακολουθούν να παλινωδούν για το πώς πρέπει να χειριστούν το bitcoin.

Μόνο τον περασμένο μήνα, η Ιαπωνία αυστηροποίησε το ρυθμιστικό πλαίσιο των συναλλαγών bitcoin. Η κίνηση αυτή ανάγκασε τις συναλλαγές να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία κατά του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι πολλοί διακινούν εναλλακτικά νομίσματα από τα τμήματα ΙΤ των επιχειρήσεων, τα οποία επικεντρώνονται στον χρηματοοικονομικό τομέα και ξεφεύγουν της προσοχής των ανωτέρων τους. Πολλοί κάνουν «ψηφιακές περιουσίες» αλλά δεν είναι σε θέση να ρευστοποιήσουν στις τράπεζες καθώς «σκοντάφτουν» πάνω στα μέτρα κατά του ξεπλύματος χρήματος.

«Εδώ χρησιμοποιούνται τα συστήματα από τους υπαλλήλους για να αυξήσουν την ιδιωτική τους περιουσία. Κατά τη διαδικασία, τα εταιρικά συστήματα έρχονται σε επικοινωνία με «δάκτυλους» από τον χώρο του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο», αναφέρει ο Brian Lord, πρώην στέλεχος της GCHQ.

Τώρα, όντας επικεφαλής του τομέα ασφαλείας στον όμιλο PGI, προσθέτει ότι πολύ λίγες επιχειρήσεις έχουν κάποιο σύστημα διακυβέρνησης σχετικά με τα εναλλακτικά νομίσματα που διακινούνται στα συστήματά τους. Αυτού του είδους οι συναλλαγές έχουν αρχίσει να προσελκύουν τα venture capitals όπως είναι ο δισεκατομμυριούχος Tim Draper. To κρυπτονόμισμα αναμένεται να λάβει μεγάλη υποστήριξη από εκείνες τις πλευρές οι οποίες κάνουν παράνομες συναλλαγές. Πολλές εξ αυτών έχουν και τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και καινούρια νομίσματα.

«Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε αν θα είναι δημοφιλή, αν θα πουλήσουν στον κόσμο το όνειρο. Το όνειρο, είτε θα πραγματοποιηθεί, είτε όχι, και αυτό ακριβώς είναι εκείνο το οποίο εκστασιάζει τους ανθρώπους», ανέφερε ο Arthur Hayers, χρηματιστής στο Bitmex.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider