Ο Ντάισελμπλουμ το μεγάλο θύμα των ολλανδικών εκλογών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Ντάισελμπλουμ το μεγάλο θύμα των ολλανδικών εκλογών

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έχει διατελέσει ως επικεφαλής της Ευρωζώνης για τη διαχείριση των μεγαλύτερων κρίσεων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ίσως να είναι τελικά ο μεγάλος χαμένος των εθνικών εκλογών στην Ολλανδία όπου το κόμμα των Εργατικών του οποίου ηγείται έχασε τα τρία τέταρτα των εδρών στο Κοινοβούλιο.

Αυτό το «φιάσκο» σημαίνει ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι πρόεδρος του Eurogroup για πάνω από τέσσερα έτη, ίσως να πρέπει εγκαταλείψει αυτό το πόστο πριν λήξει η θητεία του το 2018, αφήνοντας τους ηγέτες της ΕΕ με ένα ανεπιθύμητο προσωπικό πρόβλημα. Ωστόσο, έχει επίσης εγείρει αντιδράσεις μεταξύ κάποιων πολιτικών της Αριστεράς οι οποίοι θεωρούν ότι συντάσσεται με την αυστηρή γραμμή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Συνήθως ο Ντάισελμπλουμ προεδρεύει των μηνιαίων συναντήσεων των 19 υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης. Ωστόσο, κάτω από αυτόν και τον προκάτοχό του, τον Zαν Κλοντ Γιούνκερ, έχει αναδειχθεί μια κεντρική θέση για εξισορρόπηση μεταξύ των συμφερόντων του Βορρά και του Νότου, των δανειστών και των οφειλετών και μια αντιπαράθεση για την οικονομική πολιτική που πρέπει να εφαρμοστεί στο πλαίσιο του ενιαίου νομίσματος.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο Ντάισελμπλουμ θα παραμείνει ως πρόεδρος του Eurogroup eενώ είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για συνασπισμό στη Χάγη, κάτι που θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες ενώ θεωρούν επίσης ότι θα κρατήσει και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών στην Ολλανδία.

Μεγαλύτερη αβεβαιότητα υπάρχει για το τι θα συμβεί μετά. Οι κανόνες του Eurogroup απαιτούν έναν πρόεδρο που κατέχει το χαρτοφυλάκιο υπουργείου Οικονομικών αλλά δεν προβλέπει τι θα συμβεί αν κάποιος αξιωματούχος χάσει τη θέση του στην εθνική κυβέρνηση. Τυπικά, η θητεία του Ντάισελμπλουμ λήγει τον Ιανουάριο του 2018.

Η μέχρι τώρα στάση του Ντάισελμπλουμ τυγχάνει της υποστήριξης των συναδέρφων του οι οποίοι θεωρούν ότι είναι δίκαιος και αποτελεσματικός. Αλλά αυτή είναι μια διαπίστωση την οποία δεν συμμερίζονται όσοι βρίσκονται εκτός του Eurogroup. Κάποιοι πολέμιοι της λιτότητας τον κακολογούν για το ρόλο του στην διαμόρφωση των όρων για το τρίτο bailout στην Ελλάδα και για το ρόλο του στη συμφωνία διάσωσης της Κύπρου το 2013 η οποία προκάλεσε απώλειες στους καταθέτες.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Φάμπιο ντε Μάζι σημείωσε ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ ήταν το δεξί χέρι του κ. Σόιμπλε καθώς συντέλεσε στο να πάρει ο Ντάισελμπλουμ το χρίσμα στην κεφαλή του Eurogroup αντικαθιστώντας τον Γιούνκερ το 2012.

«Δεν απέτυχε μόνο στην Ολλανδία αλλά και οδήγησε και την ευρωζώνη σε ένα θανατηφόρο τέλμα αυστηρότητας και συνεχόμενης κρίσης», αναφέρει ο Ντε Μάζι.

Στην Ελλάδα, οι απόψεις διίστανται. Ένας πρώην υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα λυπόταν αν έφευγε ο Ντάισελμπλουμ. «Τι κρίμα. Είναι καλό παιδί», αναφέρει.

Ωστόσο ένα πρώην μέλος του υπουργικού συμβουλίου είπε ότι ο αντίκτυπος του εκλογικού αποτελέσματος θα είναι περιορισμένος. «Δίνει την εντύπωση ενός ευπρεπούς ατόμου αλλά ο ρόλος του δεν είναι κρίσιμος για την Ελλάδα», αναφέρει. «Δεν θα μπορούσε να λάβει κρίσιμες αποφάσεις με τον Σόιμπλε στην ίδια αίθουσα», συμπληρώνει.

Πολλοί Έλληνες πολιτικοί βλέπουν τον Ντάισελμπλουμ ως έναν μεσολαβητή ο οποίος έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη να βρει ένα κοινό έδαφος μεταξύ της Αθήνας, τους βασικούς παράγοντες του προγράμματος διάσωσης, την Κομισιόν και το ΔΝΤ. Αν και δεν είναι πολύ δημοφιλής σε πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, δεν τον αντιμετωπίζουν με την ίδια εχθρική διάθεση που αντιμετωπίζουν τον Σόιμπλε.

Η Ελλάδα βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο θερμών διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρυξελλών, Βερολίνου και ΔΝΤ και τα τεχνικά κλιμάκια θεωρούν ότι τα περιθώρια στενεύουν για τον Ντάισελμπλουμ να συνεχίσει να παίζει το ρόλο ενός τίμιου μεσολαβητή παρά το γεγονός ότι δεν θα είναι πια υπουργός.

Αξιωματούχοι σημείωσαν ότι δεν έχει ξαναγίνει κάποιος που δεν είναι πια υπουργός Οικονομικών και ο οποίος θα δημιουργούσε αμηχανία στο Βερολίνο και σε άλλες χώρες καθώς δεν θα βρισκόταν στο ίδιο μήκος κύματος με όσους κάθονται στο ίδιο τραπέζι του Eurogroup.

O Λουίς ντε Γκίντος εξακολουθεί να θεωρείται πιθανός αντικαταστάτης του Ντάισελμπλουμ, αναφέρει κοινοτική πηγή. Η Ισπανία παραμένει η μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη και ο Ντε Γκίντος είναι ένας από τους πιο έμπειρους υπουργούς οικονομικών ο οποίος ανέλαβε έχοντας εκπληρώσει θητείες στην Lehman Brothers και PwC.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Ντάισελμπλουμ, προέρχεται από την κεντροδεξιά σε μια περίοδο όπου όλα τα βασικά μέρη της ΕΕ προέρχονται από την κεντροαριστερά.

Αν οι αξιωματούχοι κατευθυνθούν προς την εξεύρεση ενός ακόμη κεντροδεξιού υπουργού οικονομικών μια ακόμη επιλογή θα ήταν και ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, ο Πέτερ Καζιμίρ ο οποίος έχει επίσης στηρίξει τη σκληρή γραμμή του Σόιμπλε στο ελληνικό θέμα .

Ένας εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι θα παραμείνει στην προεδρία του Eurogroup καθώς οι προσπάθειες για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης συνεχίζονται.

«Η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο του 2018. Αν χρειαστεί να γίνει κάποια αλλαγή στο μεσοδιάστημα, αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει το Eurogroup», αναφέρει ο εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider