Οι πέντε τεχνολογίες που θα αλλάξουν τη ζωή μας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι πέντε τεχνολογίες που θα αλλάξουν τη ζωή μας

Από τις αρχές του 2000, το κόστος του προσδιορισμού ενός ανθρώπινου γονιδιώματος (γενετικό υλικό),-του προσδιορισμού της ακριβούς σειράς των νουκλεοτιδίων που εμπεριέχονται στα μόρια του DNA, έχει πέσει σημαντικά. Ενώ το 2001 η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος κόστιζε 100 εκατομμύρια δολάρια, σήμερα κοστίζει μόλις 1000 δολάρια.

Αυτή η κατακόρυφη πτώση του κόστους, μαζί με τη μείωση του απαιτούμενου χρόνου για την αποκωδικοποίηση οδήγησε στην επανάσταση της βιοτεχνολογίας: κατέστη εφικτό να επέμβουμε στη βιολογία προς όφελός μας (η δυνατότητα να τίθενται τα γονίδια σε «λειτουργία» ή σε «παύση» κλπ).

Η πιο ρηξικέλευθη αλλαγή που επιφέρει αυτή η νέα τεχνολογία είναι η «γονιδιωματική τροποποίηση», μια διαδικασία με την οποία ο κώδικας του DNA του ανθρώπου μπορεί με την προσθήκη ή διαγραφή νουκλεοτιδίων να επέμβει για διάφορους σκοπούς.Τέτοιοι θα μπορούσαν να είναι η θεραπεία ασθενειών όπως είναι ο καρκίνος και το AIDS.

Μέχρι πρόσφατα, η αλλαγή του κώδικα ήταν μια ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία αλλά η νέα μέθοδος γονιδιωματικής τροποποίησης γνωστή ως CRISPR την έχει καταστήσει απροσδόκητα απλή.

Η γονιδιωματική τεχνολογία CRISPR χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει ανθεκτικά βακτήρια από σιτάρι και ρύζι, μεταβάλλουν τη μαγιά σε βιοκαύσιμα και ανατρέφουν την τύφλωση των ζώων. Τελευταία, χρησιμοποιούνται και για την επεξεργασία ελαττωμάτων στα ανθρώπινα έμβρυα.

Τα συστήματα (CRISPR) αυτά έχουν τη δυνατότητα να εκτέμνουν το DNA, δημιουργώντας ρήγματα ) στη διπλή έλικα σε συγκεκριμένες και στοχευμένες θέσεις του γονιδιώματος και οδηγούν στην επιδιόρθωση στο συγκεκριμένο σημείο, με την προσθήκη, αφαίρεση (απαλοιφή) ή αντικατάσταση συγκεκριμένων αλληλουχιών του DNA.

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν αποτελεί σενάριο «επιστημονικής φαντασίας». Είναι ήδη ενσωματωμένη σε προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά: οι προτάσεις βιβλίων της Amazon, η οικιακή βοηθός Siri της Apple, το newsfeed της Facebook και η playlist του Sportify. Όλα αυτά αποτελούν παραδείγματα υπηρεσιών που παρέχονται από μηχανές που χρησιμοποιούν αλγόριθμους.

Η επιστήμη της τελευταίας δεκαετίας περνά σήμερα σε μια φάση αναγέννησης χάρη στα στοιχεία που δημιουργούνται από τα smartphones και τους αισθητήρες και την δύναμη των υπολογιστών. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Tractica, η αγορά της τεχνητής νοημοσύνης (Al market) θα σημειώσει άνοδο από τα 643,7 εκατ.δολάρια το 2016 στα 36,8 δις έως το 2025.

Πρόκειται για μεθόδους όπως είναι οι τεχνικές βαθιάς μηχανικής μάθησης και τα νευρωνικά δίκτυα τα οποία υποτίθεται ότι μιμούνται το ανθρώπινο μυαλό και με βάσει συγκεκριμένες τεχνικές διαμορφώνουν εικόνες, αναγνωρίζουν φωνές και λαμβάνουν αποφάσεις.

Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία μιας διευρυμένης τεχνητής νοημοσύνης: ένας αλγόριθμος ο οποίος δεν θα αφορά σε συγκεκριμένες ικανότητες που απαιτούνται για ένα παιχνίδι ή μια νέα γλώσσα αλλά θα μπορεί κανείς να αποκτά τη γνώση μέσω δοκιμής και λάθους όπως ακριβώς γίνεται στα παιδιά. Εταιρείες όπως η DeepMinde που εδρεύει στο Λονδίνο και ανήκει στη Google εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες επικύρωσαν τη συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή. Η συμφωνία αυτή απαιτεί περισσότερες έρευνες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσα στην επόμενη δεκαετία. Για τον ενεργειακό τομέα, οι ερευνητές προσπαθούν να κατασκευάσουν έναν αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης που θα βασίζεται στην ίδια διαδικασία που κάνει τον ήλιο να εκπέμψει φως και να ζεστάνει για να δημιουργήσει μια πηγή καθαρής ενέργειας. Σε αυτό το επίπεδο δημιουργείται μια διακρατική συμφωνία για την κατασκευή ενός αντιδραστήρα ύψους 19 δις. δολαρίων στη Γαλλία. Άλλα project είναι η τεχνητή φωτοσύνθεση με την οποία τα αμάξια θα μπορούν να κινηθούν με υδρογονάνθρακες οι οποίοι θα έχουν υποστεί εργαστηριακή επεξεργασία.

Το WiFi αποτελεί μια ακόμη τεχνολογία η οποία θα απασχολήσει την τεχνολογία του μέλλοντος. Μια καινοτομία που μελετούν φοιτητές στο University of Washington είναι γνωστή ως παθητικό wifi σύμφωνα με το οποίο όπως αναφέρουν οι εφευρέτες του, θα καταναλώνεται 10.000 φορές λιγότερη ενέργεια.

Ακόμη, το Wifi θα μπορούσε να αντικατασταθεί από ένα νέο πολύ πιο γρήγορο εναλλακτικό Internet με την ονομασία Li-Fi το οποίο χρησιμοποιεί φως για να διαβιβάσει πληροφορίες μέσω του αέρα αντί για τα ραδιοκύματα που χρησιμοποιούνται συνήθως.

Το επονομαζόμενο Internet of Things αφορά σε ένα σύνολο εφαρμογών και προϊόντων από αυτοκίνητα μέχρι εκτυπωτές, φωτιστικά, θερμοστάτες. Είναι όλα όσα μπορούν να μάθουν τις συνήθειες του ανθρώπου και τα οποία μπορεί κάποιος να τα διαχειριστεί μόνο με μια εφαρμογή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider