Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του Brexit

Έχουν περάσει ήδη τέσσερις μήνες από την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Μετά από 120 μέρες έχει πλέον φανεί ποιοι είναι οι κερδισμένοι και οι ποιοι οι χαμένοι από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ελεύθερη πτώση της στερλίνας στην αγορά συναλλάγματος από τις 23 Ιουνίου κι έπειτα, ήταν ο νούμερο ένα παράγοντας που καθόρισε τους «νικητές» και τους «ηττημένους» του Brexit.

Οι διακοπές ακρίβυναν αυτόματα, το κόστος των εισαγωγών αυξήθηκε, ενώ αμείωτοι συντηρούνται οι φόβοι για την πορεία της βρετανικής οικονομίας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Εκείνοι που, στον αντίποδα, ωφελήθηκαν από το Brexit ήταν οι φανατικοί αγοραστές του real estate, οι νομικοί που ειδικεύονται στο εταιρικό δίκαιο, οι εξαγωγείς, καθώς και μεγάλη μερίδα επενδυτών.

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι επίσημες διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει – και η αβεβαιότητα παραμένει στα ύψη – κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει εάν οι κερδισμένοι του Brexit θα… παραμείνουν κερδισμένοι, ή πόσο βαρύς θα είναι τελικά ο αντίκτυπος για τους ηττημένους.

Μέχρι στιγμής, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

Real estate

Από την ημέρα του δημοψηφίσματος και την επικράτηση του Brexit, το βρετανικό real estate έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα, αλλά σίγουρα δεν έχει καταρρεύσει. Δεδομένων των συνθηκών έχει επιδείξει κάποιες αντοχές, κυρίως λόγω των ξένων επενδυτών που έσπευσαν να επωφεληθούν της ραγδαίας διολίσθησης του βρετανικού νομίσματος. «Το real estate αναδείχθηκε ξαφνικά σε βασική επενδυτική τοποθέτηση για όσους δηλώνουν λάτρεις της αγοράς συναλλάγματος», δηλώνει ο James Beckham της Cush­man & Wakefield, συμβουλευτικής εταιρείας που ειδικεύεται στο real estate.

Οι ξένοι επενδυτές – αγοραστές έδωσαν νέα πνοή στην αγορά ακινήτων του Λονδίνου, αγοράζοντας το 29% των κατοικιών της βρετανικής πρωτεύουσας για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Στο αμέσως προηγούμενο – δεύτερο – τρίμηνο, είχαν αποκτήσει μόλις το 23% των βρετανικών ακινήτων.

Μετοχές

Ο βρετανικός χρηματιστηριακός δείκτης FTSE 100 μετρά κέρδη 11% από τις 22 Ιουνίου – ήτοι μια μέρα πριν το δημοψήφισμα – μέχρι και σήμερα. «Η διαπραγμάτευση του FTSE 100 στα επίπεδα των 7.000 μονάδων λειτουργεί πολύ θετικά, κυρίως σε όρους εμπιστοσύνης. Αποδεικνύει ότι ο κόσμος δεν τελείωσε μετά το Brexit, αλλά και πως η βρετανική οικονομία ακόμη αντέχει», δηλώνει ο David Owen, οικονομολόγος της Jefferies.

Εξαγωγές

Η PP Control & Automation, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο της μεταποίησης και απασχολεί περί τους 200 υπαλλήλους, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους «νικητές» από την επικράτηση του Brexit κι έπειτα. Οι παραγγελίες για τα συστήματα ελέγχου που κατασκευάζει, έχουν αυξηθεί. «Η αποδυναμωμένη στερλίνα δίνει σοβαρή ώθηση στις βρετανικές μεταποιητικές επιχειρήσεις που έχουν υγιή ζήτηση για εξαγωγές», σχολιάζει ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Tony Hague.

Τουρισμός

Σε ένα γραφείο συναλλάγματος σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο της Μεγάλης Βρετανίας, ένα ευρώ κοστίζει περισσότερο από μια στερλίνα. Ωστόσο ο βρετανικός τουρισμός προσδοκά μια μεγάλη ώθηση. «Οι Βρετανοί δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν το ετήσιο ταξίδι τους προς… τον ήλιο», εκτιμά ο Christopher Rodrigues της British Tourism Authority.

Ωστόσο, ο κλάδος του τουρισμού εκπέμπει μικτά μηνύματα σε ό,τι αφορά το όφελος ή το κόστος του Brexit. Η easyJet έχει ήδη ανακοινώσει πως οι βίαιες κινήσεις της στερλίνας στην αγορά συναλλάγματος αναμένεται να κοστίσουν στην εταιρεία 35 εκατ. στερλίνες περισσότερο από ότι αναμενόταν για το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο.

Εταιρικό δίκαιο

Τα μεγαλύτερα νομικά γραφεία έχουν αυξήσει κατά… πολύ τις εργατοώρες, αναζητώντας λύσεις και δίδοντας συμβουλές σε όλους εκείνους τους επιχειρηματίες - πελάτες τους που εδώ και τριάντα χρόνια κάνουν trading/συναλλαγές ή κλείνουν συμφωνίες με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Τώρα, με την επικράτηση του Brexit, όλα αυτά θα αλλάξουν και οι επιχειρήσεις αναζητούν εναγωνίως ισχυρές «δικλείδες ασφαλείας», από κοινού με τους δικηγόρους τους. Υπάρχουν βέβαια και οι νομικοί σύμβουλοι που αναπτύσσουν τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης, αμέσως μόλις ξεκινήσουν οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit. Οι νομικοί σύμβουλοι αυτοί έχουν ήδη «σηκώσει μανίκια» κι εργάζονται πυρετωδώς.

«Το Brexit αναμένεται να έχει ευρύτερες επιπτώσεις σε όλους τους νευραλγικούς τομείς της οικονομίας – φορολόγηση, απασχόληση, χρηματοπιστωτική νομοθεσία, περιουσία, εταιρικό δίκαιο. Το Brexit δημιούργησε ένα νέο επιχειρηματικό πεδίο», σημειώνει η Jessica Gladstone της Clifford Chance.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider