Νέα low cost αεροπορική δια χειρός British Airways

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα low cost αεροπορική δια χειρός British Airways

Μετά τις νέες πτήσεις της Scoop που ενώνουν Ευρώπη με Ανατολή με χαμηλές τιμές τα νερά στον χάρτη των αερομεταφορών έρχεται να ταράξει μια νέα low cost εταιρεία που ακούει στο όνομα Level και ανήκει στον όμιλο της British Airways.

Όπως ανακοίνσε η μητρική της British Airways, IAG, ανακοίνωσε την δημιουργία της δικής της low cost, Level, η οποία απαντά με διηπειρωτικά ταξίδια προς της ΗΠΑ στις προκλητικά χαμηλές τιμές της Norwegian.

Παρά την βρετανική της «καταγωγή» η βάση της εταιρείας δεν θα βρίσκεται εντός Ηνωμένου Βασιλείου αλλά στη Βαρκελώνη. Η επιλογή της πόλης βάσης δεν μοιάζει τυχαία. Η Βαρκελώνη είναι η έδρα της Vueling, της πρώτης low cost του ομίλου, η οποία συνδέει την πρωτεύουσα της Καταλονίας με δεκάδες προορισμούς στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και την Αθήνα, γεγονός που θα δημιουργήσει με τις κατάλληλες ανταποκρίσεις, ευκαιρίες για οικονομικότερα ταξίδια στη «νέα γη της Επαγγελίας». Από την Βαρκελώνη η Level θα ταξιδεύει είτε για Λος Άντζελες, είτε για Μπουένος Άιρες της Αργεντινής είτε για Πούντα Κάνα στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η νέα μέθοδος επάνδρωσης του αεροσκάφους που θα ακολουθήσει η εταιρεία, αφού όπως ανακοινώθηκε δεν θα στελεχώνει τις πτήσεις της με δικό της προσωπικό αλλά θα «νοικιάζει» προσωπικό από την άλλη εταιρεία του ομίλου AIG, Iberia.

Οι πτήσεις της νέας εταιρείας θα ξεκινήσουν φέτος τον Ιούνιο και το κόστος του ταξιδιού για Λος Άντζελες, Σαν Φρανσίσκο θα ξεκινά από 115 ευρώ (99 λίρες) και Μπουένος Άιρες και Πούντα Κάνα στην Δομινικανή Δημοκρατία με 171 ευρώ (149 λίρες). Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει. Παρότι βέβαια η μετάβαση στην Αμερικανική Ήπειρο κοστίζει φτηνά η πτήση της επιστροφής είναι πολύ πιο ακριβή. Με μια πρόχειρη αναζήτηση, η επιστροφή μπορεί να ξεκινά από τα 500 ευρώ και ανά περιπτώσεις να ξεπερνά και τα 1.000 ευρώ.

Τα δύο νέα Airbus A330 της εταιρείας που θα πραγματοποιούν τις πτήσεις περιλαμβάνουν 293 οικονομικές θέσεις και 21 premium οικονομικές.

Αξίζει να σημειωθεί πως το εισιτήριο περιλαμβάνει αποκλειστικά την θέση και μια χειραποσκευή. Επιπλέον αποσκευές χρεώνονται ενώ επιπρόσθετη είναι η χρέωση για φαγητό, επιλογή συγκεκριμένης, wi-fi και οποιαδήποτε άλλη παροχή εντός αεροπλάνου.

«Χρυσές» δουλειές για τις low cost

«Low cost», «discount flights» ή και «low service», τέτοιου τύπου αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους όπως είναι η Easy Jet, η Rayanair, η Vueling, η Airberlin κλπ κάνουν τα τελευταία χρόνια «χρυσές» δουλειές παρότι τα εισιτήριά τους μπορεί να ξεκινούν ακόμα κι από 19 ευρώ.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία Ryanair, η οποία εδρεύει στην Ιρλανδία και ιδρύθηκε το 1985 από τους Christopher Ryan, Liam Lonergan και Tony Ryan (απ' τον οποίο πήρε το όνομα της). Η εταιρεία διαθέτει στόλο τριακοσίων αεροσκαφών τύπου Boeing 737-800 και εκτελεί πάνω από 1100 αεροπορικά δρομολόγια σε Ευρώπη και Μαρόκο.

Το 2015 η εταιρεία ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια πελάτες σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 17% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Η εταιρεία αναπτύχθηκε με ρυθμό διπλάσιο από εκείνον της EasyJet. Kαι οι δύο εταιρείες, οι οποίες αποτελούν τις μεγαλύτερες low cost αεροπορικές στην Ευρώπη, επικεντρώθηκαν στην προσέλκυση του διαδικτυακού κοινού και οι προσπάθειές τους είχαν στόχο να πάρουν μερίδιο από τον ανταγωνισμό.

Οι δύο προαναφερθείσες μαζί με την Air Berlin κατείχαν μέχρι πρότινος τις τρεις πρώτες θέσεις όμως δυναμική εμφάνιση και επιθετική πολιτική εφάρμοσε τους τελευταίους μήνες η Norwegian η οποία κατάφερε να αυξήσει το μερίδιο αγοράς και να αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο παίκτη στην Ευρώπη όταν μιλάμε για χαμηλού κόστους και μεγάλων αποστάσεων πτήσεις. Η Norwegian πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Gatwick του Λονδίνου στο Λος Άντζελες, με τις φθηνότερες τιμές (χωρίς αποσκευές ή φαγητό και ποτό) φτάνει στα 483,70 λίρες.

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες μπαίνουν στο χορό των low cost πτήσεων μετά την μεγάλη ανταπόκριση των επιβατών ενώ άλλες δίνουν την δυνατότητα στους επιβάτες να ταξιδεύουν με ναύλο αντίστοιχο με αυτό της low cost (π.χ. ναύλος go light της Aegean).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider