Προτεραιότητα η συνοχή της ΕΕ για την προεδρία της Αυστρίας

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προτεραιότητα η συνοχή της ΕΕ για την προεδρία της Αυστρίας

Η ενίσχυση της ενότητας και της συνοχής μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα της Αυστρίας στο εξάμηνο της προεδρίας της που λήγει στο τέλος του 2018.

Όπως δήλωσε η πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα, Αντρέα Ίκιτς-Μπεμ, σε ειδική εκδήλωση για την αυστριακή προεδρία, η Αυστρία είναι μια χώρα που παραδοσιακά «χτίζει γέφυρες» και στόχος της είναι να συμβάλλει στη συνοχή της ΕΕ.

Η Αυστρία προτάσσει την ασφάλεια και προστασία των Ευρωπαίων πολιτών υπό το σύνθημα «μια Ευρώπη που προστατεύει» -το οποίο θα αποτελεί και το σλόγκαν της αυστριακής προεδρίας, ιδίως στους τομείς της ασφάλειας και μετανάστευσης, της ανταγωνιστικότητας εν μέσω ψηφιοποίησης και της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής.

«Έχει αποδειχθεί ότι οι μικρές χώρες [της ΕΕ] κάνουν επιτυχημένες προεδρίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Γεώργιος Μακροπουλιώτης στην ίδια εκδήλωση. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεταναστευτικό-προσφυγικό αναδεικνύεται ως ύψιστη απειλή για τη συνοχή της ΕΕ.

Όπως επισήμανε η κ. Μπεμ, δύο είναι οι βασικές προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει η ΕΕ στη διάρκεια της αυστριακής προεδρίας: τις διαπραγματεύσεις για το Brexit και της διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μετά το 2020, το οποίο έγκειται στους ετήσιους προϋπολογισμούς της Ένωσης.

Ειδικότερα, η Αυστρία θέτει τις εξής προτεραιότητες στη διάρκεια της προεδρίας της:

1) Ασφάλεια και καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης

Οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές των τελευταίων χρόνων που βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εντείνουν την ανάγκη για κοινή δράση στο ζήτημα αυτό. Τα ζητήματα της μετανάστευσης θα συζητηθούν εκτενώς και στην ανεπίσημη σύνοδο Αρχηγών Κρατών που θα πραγματοποιηθεί στο Σάλτσμπουργκ στις 20 Σεπτεμβρίου.

2) Διασφάλιση της ευημερίας και της ανταγωνιστικότητας εν μέσω ψηφιοποίησης

Προκειμένου να διατηρήσει η ΕΕ τη θέση της ως ηγετική δύναμη στο παγκόσμιο εμπόριο, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η υπερβολική ρύθμιση των αγορών και να καταγράφεται πρόοδος σε επίπεδο καινοτομίας και ψηφιοποίησης, σημείωσε η κ. Μπεμ.

3) Σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή– Ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών Δυτικών Βαλκανίων/Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Για να διασφαλίζει σταθερότητα, ειρήνη και ασφάλεια για τους πολίτες της είναι απαραίτητο η ΕΕ να βρίσκεται σε μια σταθερή και ασφαλή γειτονιά, αναφέρει η ίδια. Τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων και της Νότιοανατολικής Ευρώπης διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτό. Σε όρους οικονομίας και ασφάλειας, αυτή περιοχή ανήκει στην ΕΕ και τους γείτονές της και η Αυστρία είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει μια στέρεα προοπτική για τις εν λόγω χώρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider