Στα «μπλόκα» οι αγρότες τη Δευτέρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα «μπλόκα» οι αγρότες τη Δευτέρα

Τα τρακτέρ τους «ζεσταίνουν» οι αγρότες, καθώς ξεκινούν οι κινητοποιήσεις σε πολλές ελληνικές πόλεις ύστερα από απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Βασικά αιτήματα των αγροτών είναι οι φορολογικές επιβαρύνσεις, το ασφαλιστικό, το κόστος παραγωγής αλλά και οι κατασχέσεις και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Το πρώτο μπλόκο στήνεται τη Δευτέρα από τους αγρότες της Καρδίτσας, στην Εθνική Οδό Ε65 (Δέλτα Καρδίτσας), ενώ ήδη τα τρακτέρ βρίσκονται στις πλατείες των χωριών. Την Τετάρτη αναμένεται να στηθεί μπλόκο στα Τρίκαλα στον κόμβο του Μεγαλοχωρίου από τις 12.30 το μεσημέρι ενώ την Πέμπτη θα στηθεί μπλόκο στον Πλατύκαμπο στη Λάρισα.

Κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει στη Μαγνησία οι τοπικοί αγροτικοί σύλλογοι για την Τετάρτη ενώ η Επιτροπή του Μπλόκου Αερινού οργανώνουν κινητοποίηση με αγροτικά μηχανήματα στην Εφορία του Βόλου.

Στη Φθιώτιδα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του Νομού, αποφάσισε να στηθούν μπλόκα στις 29 Γενάρη σε Ανθήλη και Δομοκό, ενώ στην Ευρυτανία, την Κυριακή 28 Ιανουρίου θα πραγματοποιηθεί συμβολικός αποκλεισμός της γέφυρας του Αγραφιώτη στο Κρυονέρι.

Στην 'Αρτα, συλλαλητήριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Γενάρη, στις 10 π.μ., στη γέφυρα της Άρτας, όπως αποφασίστηκε σε σχετική σύσκεψη.

Οι αγρότες της Κρήτης προετοιμάζουν μπλόκο στις 24 Ιανουαρίου στα Πραιτώρια του Ηρακλείου ενώ στα Χανιά την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των τρακτέρ στην πλ. Δημοτικής Αγοράς.

Κινητοποιήσεις αναμένονται και στην Πελοπόννησο καθώς την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στη Μεσσήνη.

Παράλληλα, συσκέψεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων αναμένεται να πραγματοποιηθούν στη Νάουσα, τον Έβρο και το Αίγιο.

Σε διάλογο καλεί τους αγρότες ο Αποστόλου

Σε διάλογο καλεί τους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ προαναγγέλει ενίσχυση του ακατάσχετου και καταβολή του 80% της ενίσχυσης του πρασινίσματος έξι μήνες νωρίτερα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στην Αυγή της Κυριακής ο κ. Αποστόλου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

«Όπως ξέρετε, τους αγρότες που κινητοποιούνται τους έχω καλέσει ήδη σε διάλογο για να δούμε ποια είναι αυτά τα ζητήματα τα οποία κατά την άποψή τους έχουν καθυστερήσει ή χρειάζονται λύση. Όπου υπάρχει δυνατότητα για λύση, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα τη δώσουμε.

Για το εισόδημα δεν θέλω να ισχυριστώ ότι όλος ο αγροτικός κόσμος δεν έχει πρόβλημα. Ποτέ ιστορικά δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Είμαστε όμως σε θέση να γνωρίζουμε και τους ηττημένους του σκληρού ανταγωνισμού εντός και εκτός χώρας και όσους επωφελήθηκαν. Όπως επίσης και τους λόγους.

Δεν είναι, πάντως, αληθές ότι το αγροτικό εισόδημα έχει μειωθεί. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν αύξηση, γεγονός μάλιστα πολύ ενθαρρυντικό εν μέσω κρίσης.

Ειδικά όμως για το φορολογικό, πιστεύω ειλικρινά ότι δεν πρέπει να το θέτουν οι αγρότες. Αρκεί μόνον να σας πω ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, για το εισόδημα του 2016, πλήρωσαν το 2017 φορολογία εισοδήματος, όλοι μαζί, 129 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 50 εκατ. λιγότερα από την προηγούμενη χρονιά. Το σύνολο δε των κατ’ επάγγελμα αγροτών πλήρωσε 69 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσον όρο 120 ευρώ ο καθένας, χωρίς βεβαίως να λογαριάσουμε και τις επιστροφές που υπήρξαν από τον συμψηφισμό της προκαταβολής».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider