Πόσο θα αντέξουν ακόμη οι ισχυρότεροι ηγέτες στον κόσμο;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσο θα αντέξουν ακόμη οι ισχυρότεροι ηγέτες στον κόσμο;

Η ισχύς μιας χώρας συνήθως καθορίζεται από την οικονομική και στρατιωτική της δύναμη. Όσον αφορά όμως τους ηγέτες τους, εξίσου σημαντική για την κατάταξή τους είναι η μακροβιότητα. Το Bloomberg επέλεξε μερικούς από τους σημαντικότερους ηγέτες στην παγκόσμια σκηνή και εξέτασε για πόσο καιρό θα είναι ακόμη σε θέση να επηρεάζουν τις διεθνείς ισορροπίες.

Κιμ Γιονγκ Ουν, Βόρεια Κορέα

Πραξικόπημα, δολοφονία, πόλεμος με τις ΗΠΑ. Αυτοί είναι οι τρεις βασικοί κίνδυνοι για τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Αν βγει αλώβητος, πιθανότατα θα συνεχίζει να κυβερνά τη Βόρεια Κορέα με σιδηρά πυγμή για πολλές δεκαετίες, όπως ο πατέρας και ο παππούς του.

Η ακριβής ηλικία του δεν είναι γνωστή, αλλά υπολογίζεται κάπου μετά τα 30. Που σημαίνει ότι έχει ακόμη 40 ή 50 χρόνια μπροστά του, αν και το βάρος του είναι ένας κίνδυνος. Ο πατέρας του, Κιμ Γιονγκ Ιλ έζησε μέχρι τα 70, ενώ ο παππούς του, Κιμ Ιλ Σουνγκ μέχρι τα 82.

«Δεν βλέπω κάποιο σενάριο υπονόμευσης της ισχύος του Κιμ Γιονγκ Ουν στο κοντινό μέλλον», σχολιάζει ο Σεμπάστιαν Μάσλοου, καθηγητής στο ιαπωνικό Πανεπιστήμιο του Κόμπε. «Αν δεν αναλάβουν δράση ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ ή της Νότιας Κορέας για να τον απομακρύνουν με τη βία, θα παραμείνει ηγέτης της Βόρειας Κορέας για πολλά χρόνια ακόμη».

Ξι Τζινπίνγκ, Κίνα

Ύστερα από την απόφαση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας να καταργήσει τα όρια στην προεδρική θητεία που είχαν θεσπιστεί από τη δεκαετία του 1990, ο Ξι Τζινπίνγκ δεν έχει κανένα εμπόδιο μπροστά του.

Το όριο των δύο συνεχόμενων θητειών ήταν το μόνο που εμπόδιζε τον Ξι Τζινπίνγκ να συνεχίσει πέρα από το 2023. Τον περασμένο Οκτώβριο το 19ο συνέδριο του ΚΚΚ ενέταξε επισήμως τις Σκέψεις του στην επίσημη ιδεολογία, τιμή που τον ανέβασε στο ίδιο επίπεδο με τον Μάο Τσε Τουνγκ. Πλέον θεωρείται βέβαιο ότι ο 64χρονος Ξι Τζινπίγκ θα βρίσκεται στο τιμόνι της Κίνας για πολλά χρόνια ακόμη.

«Αν παραμείνει υγιής θα ηγηθεί της χώρας τουλάχιστον για τη δεκαετία του 2020», σχολιάζει ο Τομ Ράφερτι, ειδικός του Bloomberg Intelligence Unit για την Κίνα. «Ωστόσο, μία οικονομική αστάθεια ή ένας κακός χειρισμός μιας διεθνούς διένεξης θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ισχύ του εσωτερικά και να δώσει ευκαιρία σε αντιπάλους του».

Βλαντίμιρ Πούτιν, Ρωσία

Στα 18 χρόνια της εξουσίας του ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει μεθοδικά εξουδετερώσει κάθε απειλή για τη θέση του, από φιλόδοξους ολιγάρχες μέχρι δυτικές κυρώσεις. Και από την Κυριακή, κρατάει πλέον τα κλειδιά του Κρεμλίνου για τέταρτη θητεία. Δηλαδή μέχρι το 2024, όταν θα είναι 72 ετών.

Εκείνη τη χρονιά το όριο που θέτει το Σύνταγμα θα τον αναγκάσει να παραδώσει την προεδρία. Έχει ήδη παρακάμψει μία φορά το νόμο, όταν ύστερα από δύο θητείες ως πρόεδρος έγινε πρωθυπουργός και μετά ξανά πρόεδρος. Όμως δεν τον ενδιαφέρει να επαναλάβει το ίδιο κόλπο το 2024. Η πρόκληση για εκείνον είναι να εξασφαλίσει ότι το σύστημα και ο κύκλος του θα παραμείνουν στα πράγματα μετά την αποχώρησή του.

«Ο Πούτιν θέλει να διατηρήσει τα επίπεδα επιρροής που θα του επιτρέπουν να ασκεί βέτο στις αποφάσεις του διαδόχου του», σχολιάζει η Τατιάνα Στανόβαγια, πολιτική αναλύτρια του think-tank R.Politik. «Χρειάζεται να οικοδομήσει ένα σύστημα που θα διατηρήσει το status quo ακόμη και όταν δεν είναι ο ίδιος πρόεδρος – το καθεστώς Πούτιν πρέπει να παραμείνει ακόμη και χωρίς τον Πούτιν».

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία

Αν επανεκλεγεί τον Νοέμβριο του 2019 ο 64χρονος Ερντογάν θα γίνει ακόμη ισχυρότερος, ύστερα από την αλλαγή του Συντάγματος για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στον πρόεδρο και την κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού.

Πρωθυπουργός από το 2003 έως το 2014 και στη συνέχεια ο πρώτος απευθείας εκλεγμένος πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ερντογάν απέτρεψε μία απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και έχει συμμαχήσει με το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης MHP για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του. Αν και η επόμενη πενταετής θητεία θα πρέπει να είναι η τελευταία του σύμφωνα με το νόμο, μπορεί να την παρατείνει αν στο ενδιάμεσο προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

«Ο Ερντογάν συγκροτεί πολιτικές συμμαχίες και παρακάμπτει νόμους προκειμένου να γίνει ο πρώτος πρόεδρος χωρίς πρωθυπουργό», σχολιάζει ο Νιχάτ Αλί Οζκάν, αναλυτής στο Ίδρυμα Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής της Άγκυρας. «Αν κερδίσει, θα έχει τη δυνατότητα να παραμείνει στην εξουσία για τουλάχιστον μία δεκαετία».

Ντόναλντ Τραμπ, ΗΠΑ

Η πρώτη χρονιά στον Λευκό Οίκο για τον Τραμπ έφερε άνοδο στις αγορές και τη χαμηλότερη ανεργία των τελευταίων 17 ετών. Αλλά αυτά δεν σημαίνουν ότι έχει την υποστήριξη των Αμερικανών.

Στα 71 του χρόνια ο Τραμπ έχει το χαμηλότερο ποσοστό δημοφιλίας από οποιοδήποτε σύγχρονο ηγέτη της χώρας. Οι δύο τελευταίοι πρόεδροι που επιχείρησαν να επανεκλεγούν με τόσο χαμηλά ποσοστά ήταν ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος και ο Τζίμι Κάρτερ – αμφότεροι ηττήθηκαν.

Όσον αφορά πάντως την πιθανότητα αποπομπής του ύστερα από έρευνες για δεσμούς με τη Ρωσία, δεν είναι πολύ μεγάλη. Μια τέτοια απόφαση χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων στη Γερουσία, ένας στόχος σχεδόν ανέφικτος ακόμη και αν οι Δημοκρατικοί ξανακερδίσουν τον έλεγχό της τον Νοέμβριο.

«Όλοι “ρίχνουν” τον Τραμπ εδώ και 1,5 χρόνο», σχολιάζει η Τζένιφερ Λόουλες, καθηγήτρια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. «Είναι απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο».

Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία

Στα 63 της, η Μέρκελ έχει κερδίσει άλλη μία τετραετία ως καγκελάριος, αλλά δείχνει περισσότερο τρωτή από ποτέ. Μετά από 12 χρόνια στην εξουσία, απειλείται από τις κριτικές για τον κυβερνητικό συνασπισμό της, από ανήσυχους νεότερους ηγέτες και από ενδείξεις ότι οι ψηφοφόροι θέλουν φρέσκα πρόσωπα.

Οι έντονες αντιδράσεις για την πολιτική των ανοιχτών συνόρων που ακολούθησε στο προσφυγικό και η πύρρειος νίκη της στις εκλογές του Σεπτεμβρίου ανάγκασαν τους Χριστιανοδημοκράτες της να συμμαχήσουν με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Αν και κυκλοφορούν σενάρια ότι η Μέρκελ θα αποχωρήσει πριν από την ολοκλήρωση της θητείας, η ίδια έχει διαψεύσει τις προσδοκίες και δεν έχει ορίσει διάδοχο. «Θα υπάρξουν περισσότεροι νέοι και υποσχόμενοι άνθρωποι στο κόμμα της που θα την προκαλέσουν, και θα καταλάβει ότι ο καιρός της τελείωσε», σχολιάζει η Αντρέα Ρέμελε, καθηγήτρια στη Σχολή Διοίκησης Χέρτι στο Βερολίνο. «Είμαι σίγουρη ότι δεν θα δοκιμάσει να επανεκλεγεί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider