«Λάμπει» ξανά ο χρυσός και επιδίδεται σε νέο ράλι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Λάμπει» ξανά ο χρυσός και επιδίδεται σε νέο ράλι

Έτοιμος να «λάμψει» είναι και πάλι ο χρυσός, με τους αναλυτές να προβλέπουν νέο ράλι για την τιμή του πολύτιμου μετάλλου, όσο ενισχύεται η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο αναλυτή που δραστηριοποιείται στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων, οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα ξέφρενο ράλι του χρυσού ακόμη και στα επίπεδα των 1.400 δολαρίων ανά ουγγιά.

Πρόκειται για τον αναλυτή εκείνο που χαρακτήρισε τον χρυσό… «υπέρ-ήρωα», παρουσιάζοντας τις προβλέψεις του για την πορεία του πολύτιμου μετάλλου το 2016. Ο λόγος για τον Barnabas Gan της Oversea-Chinese Banking Corp.

Κατά τον ίδιο, η τιμή του χρυσού αναμένεται να παραμείνει πάνω από τα 1.200 δολάρια ανά ουγγιά για το τρέχον τρίμηνο, ίσως και για το επόμενο, καθώς οι επενδυτές αναζητούν το καθιερωμένο «καταφύγιό» τους, όπως πράττουν παραδοσιακά σε περιόδους αυξημένης μεταβλητότητας.

Μέχρι πρόσφατα ο Barnabas Gan «πόνταρε» σε πτώση της τιμής του χρυσού στα επίπεδα των 950 δολαρίων το βαρέλι, όμως στις 19 Φεβρουαρίου αποφάσισε να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του. Πλέον, «στοιχηματίζει» σε άνοδό του στα επίπεδα των 1.150 δολαρίων ανά ουγγιά έως τα τέλη του 2016.

Το πολύτιμο μέταλλο έχει αναδειχθεί στο asset με τις καλύτερες επιδόσεις από τις αρχές του τρέχοντος έτους, στον απόηχο των ανησυχιών για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, της ελεύθερης πτώσης της τιμής του πετρελαίου, των αναταράξεων στις διεθνείς αγορές, αλλά και στη σκιά των προσδοκιών πως η αμερικανική Fed δεν θα αυξήσει άμεσα τα επιτόκια του δολαρίου.

«Ο χρυσός επιστρέφει στον γνωστό του ρόλο. Υπηρετεί αυτό που ξέρει καλύτερα. Να είναι ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, λόγω της αυξημένης διάθεσης για ανάληψη ρίσκου», σχολιάζει ο Gan, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών του. «Εάν αυξηθούν περαιτέρω οι κίνδυνοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, τότε ο χρυσός δεν αποκλείεται να σκαρφαλώσει ακόμη και στα επίπεδα των 1.400 δολαρίων ανά ουγγιά», σημειώνει.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις 11 Φεβρουαρίου, ο χρυσός ανήλθε στα 1.263,48 δολάρια ανά ουγγιά, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα ενός έτους. Από τις αρχές του 2016 ο χρυσός μετρά κέρδη 16%, την ώρα που οι μετοχές διεθνώς συγκεντρώνουν απώλειες 7,5% και το πετρέλαιο έχει χάσει το 16% της αξίας του. Η τελευταία φορά που ο χρυσός διαπραγματευόταν στα επίπεδα των 1.400 δολαρίων ήταν το 2013.

«Την ώρα που μετοχές και πετρέλαιο έχουν επιδοθεί σε ελεύθερη πτώση, μόνος ένας… ήρωας κατόρθωσε να σταθεί όρθιος, ικανός παράλληλα να προσφέρει ένα ασφαλές καταφύγιο», προσθέτει ο Gan. «Χρυσός ο υπέρ-ήρωας», δεν διστάζει να συμπληρώσει.

Η άνοδος του χρυσού έχει ωθήσει στα ύψη τις μετοχές του μεταλλουργικού κλάδου. Η μεγαλύτερη εταιρεία - παραγωγός χρυσού της Αυστραλίας, η Newcrest Mining, μετρά κέρδη 27% από τις αρχές του 2016.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider