Kαίριες ερωταπαντήσεις στο «ελληνικό δράμα»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Kαίριες ερωταπαντήσεις στο «ελληνικό δράμα»

Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα για το αδιέξοδο που έχει προκύψει στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προσπαθεί να δώσει το Bloomberg, ενόψει του ραντεβού που έχουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών της ευρωζώνη.

Πώς ορίζεται αυτή τη στιγμή η κατάσταση στη χώρα, σε ποιο σημείο έχουν κολλήσει οι διαπραγματεύσεις, τι απαιτούν οι δανειστές και τι μέλλει γεννέσθαι, είναι μερικά από τα σχετικά ερωτήματα με το «ελληνικό δράμα» την ώρα που οι πιστωτές της Ελλαδας προσπαθούν να εκτιμήσουν εάν η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις που υπέγραψε στη τρίτη δανειακή σύμβαση του περασμένου καλοκαιριού, που το ελληνικό χρηματιστήριο υποχωρεί για επτά συνεχόμενες ημέρες, με τις μετοχές να διαμορφώνονται σε χαμηλά 26 ετών, και που η ευρωπαϊκή κριτική για την ελληνική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης κινδυνεύει να εκδιώξει τη χώρα από την ελεύθερη ταξιδιωτική ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γιατί παρακωλύεται για ακόμη μια φορά η αξιολόγηση της Ελλάδας;

Με βάση την τελευταία συμφωνία διάσωσης, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πρέπει να αναδιαμορφώσει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και τον κώδικα του φόρου εισοδήματος, να προτείνει νέα μέτρα λιτότητας έτσι ώστε να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, και να δημιουργήσει ένα νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Η λίστα που απαιτείται για να ολοκληρωθεί αυτή η αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης, θα ήταν δύσκολη για την οποιαδήποτε κυβέρνηση, πόσο μάλλον για έναν συνασπισμό που υποσχέθηκε να βάλει τέλος στη λιτότητα και στηρίζεται σε μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία τριών μόλις θέσεων.

Τι εξετάζουν τώρα οι αρχές στο ελληνικό πρόγραμμα;

Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσον της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης. Η Κομισιόν, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ εργάζονται με τους αξιωματούχους στην Αθήνα για να διαπιστωθεί εάν η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της και να θέσουν τους επόμενους στόχους για την εκταμίευση βοήθειας. Ο ESM, συμμετέχει επίσης. Ο Jeroen Dijsselbloem ως επικεφαλής έχει δηλώσει ότι μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες.

Ποια είναι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα;

Μετά από δύο αποχωρήσεις το Νοέμβριο, οι οποίες άφησαν τον κυβερνητικό συνασπισμό με την ισχνή πλειοψηφία τριών εδρών, ο Τσίπρας προσπαθεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των πιστωτών για επιπλέον εξοικονόμηση από το ασφαλιστικό σύστημα, να διατηρήσει την υπόσχεσή του να μην περικόψει τις κύριες συντάξεις περισσότερο και να αντιμετωπίσει μια λαϊκή αντίδραση έναντι των προτάσεών του για αύξηση των εισφορών για τους αγρότες, τους εργοδότες και τους επιστήμονες.

Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο στήριξης, ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ανακτήσει το προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια. Το μέγεθος των διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης έχει προκαλέσει νέες αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας και την προθυμία της να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις διάσωσης της Ελλάδας.

Ποια είναι η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας;

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας προβλέπει ότι η οικονομία συρρικνώθηκε 0,2% πέρυσι. Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν κάνουν λόγο για μηδενική ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2015, ενώ αναμένουν συρρίκνωση 0,7% για το 2016. Η επίδραση της αναταραχής του προηγουμένου έτους και των capital controls ήταν πολύ πιο σοβαρή από ό,τι αναμενόταν, παρόλο που ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η οικονομική παραγωγή του 2015 θα ήταν κατά 15 δισ. ευρώ μεγαλύτερη εάν δεν είχε παραταθεί τόσο η διαμάχη μεταξύ Τσίπρα και των κρατών-μελών της ευρωζώνης για τους όρους της διάσωσης.

Ο κ. Στουρνάρας συμπλήρωσε μάλιστα πως η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης θα επιβαρύνει τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας φέτος. Οι τίτλοι της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίζουν τις χειρότερες επιδόσεις από όλους τους κρατικούς τίτλους που παρακολουθεί το Bloomberg, και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας οι τράπεζες έχουν πληγεί αρκετά, χάνοντας περισσότερο από το ήμισυ της αξίας τους.

Γιατί οι πιστωτές εμμένουν στις περικοπές συντάξεων;

Η Ελλάδα έχει σχεδόν 2,7 εκατ. συνταξιούχους και η μέση σύνταξη διαμορφώνεται στα 960 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Το ποσό συνολικά για τους συνταξιούχους και τους ανέργους είναι υψηλότερη από τους 3,7 εκατ. που αυτή τη στιγμή εργάζονται στην Ελλάδα.

Πέρυσι, το δημόσιο ξόδεψε το 22,7% του τακτικού προϋπολογισμού του για να καλύψει την τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής. Το εν λόγω γραφείο σε έκθεσή του τον προηγούμενο μήνα ανέφερε ότι οι δαπάνες για τις συντάξεις ανέρχονται στο 14,9% του ελληνικού ΑΕΠ, έναντι του 7,9% που είναι ο μέσος όρος των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα «προβλήματα» των πιστωτών;

Συντάξεις, δημοσιονομικές προβλέψεις, δημόσια διοίκηση και ταμείο αποκρατικοποιήσεων, αποτελούν τα μεγαλύτερα ζητήματα των πιστωτών. Τα δύο πρώτα είναι στενά συνδεδεμένα, με την Ελλάδα να πρέπει να δείξει ότι θα είναι σε θέση να πετύχει τους στόχους με βάση τα εκτιμώμενα έσοδα, τις ανάγκες δαπανών και την οικονομική ανάπτυξη. Η Ελλάδα έχει προτείνει την αύξηση των φόρων για να ισορροπήσει τους αριθμούς στο ασφαλιστικό, ενώ η ΕΕ δηλώνει πως η επιβολή εισφορών στους εργοδότες θα μπορούσε να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη.

Ο έλληνας πρωθυπουργός πρέπει επίσης να αποκρούσει τις κατηγορίες για διεφθαρμένες πρακτικές διορισμών. Ένας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε αυτή την εβδομάδα στους δημοσιογράφους ότι ορισμένα ελληνικά υπουργεία έχουν προχωρήσει σε απογοητευτικές προσλήψεις που δεν βρίσκονται στο πλαίσιο της δεσμεύσεων του προγράμματος διάσωσης.

Πόση ακριβώς είναι η επόμενη βοήθεια που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα;

Το ύψος της επόμενης δόσης βοήθειας της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από το πότε θα εκταμιευθεί και ποιες θα είναι οι μελλοντικές υποχρεώσεις. Οι πιστωτές 8 καθέλουν η Ελλάδα να έχει αρκετό ρευστό για να πληρώσει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ. Αλλά δεν θέλουν να της δώσουν πολύ "αέρα" ώστ5ε να σταματήσει να παίρνει στα σοβαρά τις απαιτήσεις των δανειστών. Οι τωρινές προσδοκίες είναι για 4-6 δισ. ευρώ, ποσό αρκετό για να περάσει το πρώτο μισό του καλοκαιριού αλλά όχι και την μεγάλη οφειλή του Αυγούστου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider