Χρεοκοπεί η Toys «R» Us

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρεοκοπεί η Toys «R» Us

Αίτηση χρεοκοπίας κατέθεσε η Toys «R» Us, καθώς η αλυσίδα παιχνιδιών, φορτωμένη με χρέη εδώ και πάνω από μια δεκαετία, δεν κατάφερε να πείσει τους καταναλωτές να μην εγκαταλείψουν τα καταστήματά της για τις χαμηλότερες τιμές και την άνεση των online αγορών.

Στα χαρτιά που κατέθεσε χθες στο Αμερικανικό Δικαστήριο Χρεοκοπιών στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, η εταιρεία ανέφερε χρέη και περουσιακά στοιχεία αμφότερα άνω του ενός δισ. δολαρίων. Πριν την κατάθεση η αλυσίδα είχε εξασφαλίσει δάνεια άνω των 3 δισ. δολαρίων προκειμένου να χρηματοδοτεί τη λειτουργία της όσο αναδιοργανώνεται, δάνεια που αναμένουν την έγκριση του δικαστηρίου.

Η Toys «R» Us δεν ανακοίνωσε σχέδια κλεισίματος καταστημάτων και δήλωσε ότι τα σημεία πώλησης ανά τον κόσμο θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. «Όπως σε κάθε αλυσίδα, οι αποφάσεις για κλεισίματα – ή ανοίγματα – καταστημάτων θα εξακολουθούν να λαμβάνονται με βάση το συμφέρον της επιχείρησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Μάικλ Φράιταγκ στο Bloomberg.

Η αίτηση χρεοκοπίας της Toys «R» Us είναι το τελευταίο χτύπημα στα παραδοσιακά καταστήματα, που εδώ και καιρό αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερα λουκέτα, μειωμένη κίνηση στα malls και τη μεγάλη απειλή του ηλεκτρονικού εμπορίου, κυρίως της Amazon.com. Περισσότερες από 10 μεγάλες αλυσίδες έχουν ζητήσει προστασία έναντι των πιστωτών τους, ανάμεσά τους η Payless, η Gymboree και η Perfumania Holdings, που έχουν μπει στη διαδικασία κλεισίματος καταστημάτων και ενίσχυσης των ιντερνετικών δραστηριοτήτων τους.

Μεγάλο μέρος του χρέους της αλυσίδας παιχνιδιών αποτελεί κληρονομιά μιας εξαγοράς του 2005, όταν οι Bain Capital, KKR & Co. και Vornado Realty Trust φόρτωσαν με χρέος την Toys «R» Us για να την κάνουν ιδιωτική. Από τότε, η εταιρεία με έδρα το Γουέιν του Νιου Τζέρσεϊ δεν έχει συνέλθει.

Ο διευθύνων σύμβουλος Ντέιβιντ Μπράντον ανέλαβε καθήκοντα το 2015 και έθεσε στόχο να κάνει τα ψώνια στα καταστήματα της Toys «R» Us μια πιο ευχάριστη εμπειρία. Το όραμά του, όπως είχε δηλώσει, περιλάμβανε «παιδιά που τραβάνε τους γονείς τους από το χέρι στα καταστήματά μας για να δούνε τι συμβαίνει».

Καθιέρωσε επίσης την ιντερνετική υπηρεσία Hot Toy Finder μέσω της οποίας ο πελάτης μαθαίνει πού ακριβώς μέσα σε κάθε κατάστημα μπορεί να βρει τα παιχνίδια που μπαίνουν στην ετήσια εορταστική λίστα Holiday Hot Toy List, που η Toys «R» Us έχει καθιερώσει εδώ και 20 χρόνια.

Χωρίς κέρδη από το 2013

Αν και ο Μπράντον κατάφερε κάπως να βελτιώσει την εικόνα, δεν μπόρεσε να την αντιστρέψει. Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρές ζημίες 164 εκατ. δολαρίων για το τρίμηνο που έληξε στις 29 Απριλίου, ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι οι ζημίες κυμαίνονταν στα 126 εκατ. Τελευταία φορά που ανακοίνωσε κέρδη ήταν το 2013.

«Στόχος δικός μας και των επενδυτών μας είναι να συνεργαστούμε με τους πιστωτές μας για να καλύψουμε το υπάρχον χρέος των 5 δισ. δολαρίων», επισημαίνει ο Μπράντον σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Η εταιρεία πουλάει παιχνίδια και μωρουδιακά είδη σε περίπου 1.600 καταστήματα Toys «R» Us και Babies «R» Us παγκοσμίως, και μέσα από ιστοσελίδες όπως οι Toysrus.com και Babiesrus.com.

Ο Τσαρλς Λάζαρους άνοιξε το κατάστημα παιδικών επίπλων Children's Bargain Town στη Ουάσινγκτον το 1948. Δύο χρόνια αργότερα πρόσθεσε παιχνίδια και άνοιξε το πρώτο Toys «R» Us, σε στυλ σουπερμάρκετ, το 1957. Αποχώρησε από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου το 1994. Δύο χρόνια μετά άνοιξε το πρώτο κατάστημα Babies «R» Us.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider