H Γερμανία θέλει και τους επενδυτές να πληρώνουν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
H Γερμανία θέλει και τους επενδυτές να πληρώνουν

Νέους κανόνες που θα υποχρεώνουν τους επενδυτές να συμμετέχουν στην οικονομική διάσωση μιας χώρας της Ευρωζώνης όταν αυτή ζητεί βοήθεια, προωθεί η Γερμανία.

Η χώρα εξετάζει μέτρα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η αυτόματη επέκταση των ομολόγων κρατών που προσφεύγουν στoν Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), ανάφερε απάντηση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας σε ερωτήσεις του Bloomberg.

Τo σχέδιο αυτό είναι ακόμη στη φάση του σχεδιασμού και δεν μπορεί να εφαρμοστεί μόνο από την Γερμανία, ανέφερε επίσης η απάντηση του υπουργείου.

«Οι κίνδυνοι του τραπεζικού συστήματος και οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι πρέπει να μειωθούν αλλά και να αποσυνδεθούν, ειδικά για την ενδυνάμωση της τραπεζικής ένωσης», δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών. «Κομμάτι αυτής της προσπάθειας θα μπορούσε να ήταν η υλοποίηση μιας διαδικασίας για την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους, μέρος της οποίας μπορεί να είναι και η αυτόματη επέκταση του χρόνου λήξης των κρατικών ομολόγων όσων κρατών προσφεύγουν στον ESM για βοήθεια».

Με αυτή την κίνηση η Γερμανία ενισχύει την αντίθεση της στα σχέδια για ένα ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων αλλά και την απαίτηση της να μπει τέλος την ουσιαστικά μηδενικού ρίσκου αντιμετώπιση των κρατικών ομολόγων στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Πολλοί εκφράζουν την αντίθεση τους στα σχέδια της Γερμανίας σημειώνοντας ότι αυτές οι κινήσεις διώχνουν τους επενδυτές από την ευρωζώνης και ειδικά από τα μέλη της που ακόμη παλεύουν με την κρίση κρατικού χρέους, όπως η Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider