Φθηνότερα τα ηλεκτρικά οχήματα από τα συμβατικά σε 10 χρόνια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φθηνότερα τα ηλεκτρικά οχήματα από τα συμβατικά σε 10 χρόνια

Τα αυτοκίνητα που κινούνται με μπαταρία σύντομα θα είναι φθηνότερα από εκείνα που κινούνται με βενζίνη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Εδώ και καιρό κατασκευαστές όπως η Renault και η Tesla επιμένουν ότι το χαμηλότερο κόστος κίνησης και συντήρησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναπληρώνει τις υψηλότερες τιμές αγοράς τους. Ενώ νέα έρευνα του Bloomberg New Energy Finance υποστηρίζει ότι μέχρι το 2025 τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε ΗΠΑ και Ευρώπη θα είναι οικονομικότερα ακόμη και τη στιγμή της αγοράς.

Αυτή τη στιγμή τα μισά λεφτά που δίνει κάποιος για ηλεκτρικό αυτοκίνητο πηγαίνουν στην μπαταρία του. Ωστόσο η τιμές των μπαταριών αναμένεται να πέσουν μέχρι και 77% έως το 2030, υποστηρίζει η έρευνα. «Όσο πέφτουν οι τιμές των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και πλησιάζουν εκείνες των βενζινοκίνητων, τόσο περισσότερος κόσμος θα τα αγκαλιάζει», εκτιμά ο αναλυτής Κόλιν ΜακΚέραχερ. «Και όσο περισσότεροι τα αγοράζουν τόσο περισσότερο ακόμη θα πέφτουν οι τιμές τους».

Η Renault, που κατασκευάζει το ηλεκτρικό μοντέλο Zoe, υποστηρίζει ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2020 το συνολικό κόστος αγοράς, χρήσης και συντήρησης ενός αυτοκινήτου με μπαταρία θα είναι ίδιο με εκείνο ενός με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, Ζιλ Νορμάν, έχει δηλώσει σχετικά: «Έχουμε δύο καμπύλες. Η μία αφορά τη μείωση κόστους της τεχνολογίας των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, χάρη στις νέες εφευρέσεις και τον μεγαλύτερο όγκο παραγωγής. H άλλη αφορά το κόστος των συμβατικών αυτοκινήτων που θα ανέβει ως αποτέλεσμα αυστηρότερων κανονισμών για τις εκπομπές ρύπων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider