Η εικονική πραγματικότητα πάει γυμναστήριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η εικονική πραγματικότητα πάει γυμναστήριο

O Γιοχάνες Σολ στοιχηματίζει ότι η εικονική πραγματικότητα θα διατηρήσει ψηλά το ενδιαφέρον του κοινού για γυμναστική. Η startup του Icaros CmbH, με έδρα το Μόναχο, έχει κατασκευάσει ένα VR μηχάνημα γυμναστικής που επιτρέπει στον χρήστη να ασκείται τη στιγμή που εκείνος νιώθει ότι πετάει ή καταδύεται στα βάθη του ωκεανού. Κάπου 200 γυμναστήρια και κέντρα ψυχαγωγίας από το Λονδίνο μέχρι το Τόκιο έχουν εγκαταστήσει τα μηχανήματα των 10.000 δολαρίων. Μια οικονομικότερη εκδοχή για χρήση στο σπίτι είναι υπό ανάπτυξη και πιθανόν θα παρουσιαστεί στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Η βιομηχανία του fitness προσπαθεί εδώ και δεκαετίες να κάνει την άσκηση λιγότερο βαρετή, χρησιμοποιώντας από διαδρόμους με ενσωματωμένες τηλεοράσεις μέχρι εφαρμογές για smartphones που ενθαρρύνουν τον χρήστη να ασκηθεί. Αλλά η τεχνολογία ακόμη δεν έχει λύσει το ζήτημα της μονοτονίας της γυμναστικής. Ο Σολ, που συνίδρυσε την Icaros με τον Μάικλ Σμιντ, θεωρεί ότι η εθιστικότητα των βιντεοπαιχνιδιών σε συνδυασμό με την εμβύθιση που προσφέρει η εικονική πραγματικότητα, θα δώσουν τη λύση.

Η VirZOOM Inc. με έδρα το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης μεταμορφώνει τα ποδήλατα των γυμναστηρίων σε μηχανήματα VR που επιτρέπουν στο χρήστη να καβαλάει ιπτάμενα άλογα ή να πιλοτάρει μονοθέσια της Formula 1. Μία άλλη startup στο Ελσίνκι χρησιμοποιεί την επαυξημένη πραγματικότητα για να προβάλλει εικόνες σε τοίχους αναρρίχησης, ώστε οι ασκούμενοι να παίζουν παιχνίδια ή να δίνουν μάχες μεταξύ τους καθώς σκαρφαλώνουν. Άλλες, πιο ήπιες λύσεις έχουν να κάνουν με εκγύμναση στο σπίτι μέσω VR παιχνιδιών τοξοβολίας, σκοποβολής και μποξ, που ασκούν το πάνω σώμα και καίνε θερμίδες.

Το δημοφιλές παιχνίδι για smartphones Pokemon Go είναι ένα πρόσφατο παράδειγμα τεχνολογίας που ωθεί στην άσκηση. Μία εβδομάδα μετά την κυκλοφορία του τον περασμένο Ιούλιο, μικροί και μεγάλοι ξεχύνονταν σε δρόμους και πάρκα σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με έρευνα της Microsoft και του Πανεπιστημίου Στάνφορντ οι χρήστες του παιχνιδιού περπατούσαν 25% περισσότερο σε σχέση με πριν.

Το μηχάνημα της Icaros γυμνάζει κυρίως τους κοιλιακούς, την πλάτη και τα πόδια, καθώς οι χρήστες που φορούν κράνη VR κινούνται στον αέρα ή το νερό, ενώ ένα χειριστήριο στο χέρι τους επιτρέπει να πυροβολούν στόχους (φωτογραφία κάτω). «Έχει να κάνει περισσότερο με την ισορροπία και τον συντονισμό», εξηγεί ο Σολ. «Πρόκειται για μία προσέγγιση τύπου γιόγκα στη γυμναστική». Ωστόσο, παράλληλα με την οικιακή έκδοση του μηχανήματος, η εταιρεία σχεδιάζει και μια αναβαθμισμένη επαγγελματική που θα προσφέρει πιο έντονη αερόβια άσκηση και ενδυνάμωση ολόκληρου του σώματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider