Αυτό το βουβάλι αξίζει 13 εκατ. δολάρια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυτό το βουβάλι αξίζει 13 εκατ. δολάρια

Κρίση περνούν οι φάρμες θηραμάτων στη Νότια Αφρική, όπου άγρια ζώα όπως αντιλόπες και βουβάλια εκτρέφονται με σκοπό να γίνουν λεία για τους κυνηγούς στα οργανωμένα σαφάρι.

Μετά τη θανάτωση του εμβληματικού λιονταριού Σεσίλ το 2015 και τη χειρότερη ξηρασία που έχει πλήξει την περιοχή τα τελευταία χρόνια, οι εκτροφείς αναγκάζονται να πουλούν τα άγρια ζώα, ρίχνοντας έτσι την τιμή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα βουβάλια, η τιμή των οποίων βυθίστηκε κατά 71% στα 7.336 δολάρια το 2016. Αντίστοιχη πτώση μεταξύ 60-80% έχουν καταγράψει και οι τιμές του γκνου, του μαύρου ιμπάλα και της αντιλόπης kudu.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ένα βουβάλι που δεν γνωρίζει από κρίση. Πριν από έναν χρόνο, ο Νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας Πίτερ Μπέλινγκαμ πλήρωσε 3,5 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει το 25% του διάσημου βουβαλιού Horizon. Πρόκειται για το πιο γιγαντόσωμο βουβάλι της Αφρικής, χωρίς φυματίωση, με κέρατα που φτάνουν σε μήκος τα 140 εκατοστά. Οι εκτροφείς θηραμάτων στη Νότια Αφρική -τη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως- πληρώνουν υπέρογκα ποσά για τα γονίδια τέτοιων ζώων, προκειμένου να βελτιώσουν τα είδη προς τέρψη των κυνηγών.

Η τιμή-ρεκόρ του Horizon αγγίζει τα 13,5 εκατ. δολάρια σήμερα –καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 3 εκατ. δολαρίων που κατέβαλε το 2013 μια ομάδα κυνηγών για ένα επίσης διάσημο βουβάλι με το όνομα Mystery.

Στον υπόλοιπο κλάδο, όμως, οι τιμές κατρακυλούν βάζοντας τέλος σε μια «χρυσή» περίοδο τεσσάρων ετών, όπου οι τιμές των άγριων ζώων στη Νότια Αφρική είχαν εκτοξευτεί. Πολλά από αυτά, εκτός από κυνήγι, πωλούνται και για τη γούνα ή τα κέρατά τους.

Η εκτίναξη των τιμών το διάστημα 2011-2014 ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης ζήτησης για κυνήγι και των επενδύσεων από πάμπλουτους ιδιώτες, όπως ο κροίσος ειδών πολυτελείας Τζόχαν Ρούμπερτ και ο αναπληρωτής πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa. Πολλές φάρμες, μάλιστα, στράφηκαν από την εκτροφή οικόσιτων ζώων στην εκτροφή θηραμάτων.

Από το 2015, όμως, όλα αυτά αποτελούν παρελθόν. Η Νότια Αφρική επλήγη από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 100 και πλέον ετών, γεγονός που ανέβασε κατακόρυφα το κόστος εκτροφής των άγριων ζώων.

Το τελειωτικό χτύπημα δόθηκε με το λιοντάρι Σεσίλ, το εμβληματικό ζώο που σκότωσε ο οδοντίατρος Γουόλτερ Πάλμερ προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή. Μετά από αυτό, αρκετές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Αυστραλία επέβαλαν αυστηρότερος κανονισμούς στη εισαγωγή σκοτωμένων ζώων, ενώ μεγάλες αεροπορικές εταιρείες όπως οι United Airlines και Delta Air Lines Inc. απαγόρευσαν στους πελάτες τους να μεταφέρουν τα τρόπαια από το κυνήγι τους στο αεροσκάφος.

Τις τιμές ρίχνει ακόμη πιο χαμηλά η υπερπροσφορά ζώων εκτροφής, καθώς πολλές φάρμες εγκατέλειψαν τα οικόσιτα ζώα και άρχισαν να εκτρέφουν θηράματα μετά την απογείωση των τιμών τους τα προηγούμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider