Οι κατασκευαστές γιοτ «γιορτάζουν» το Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι κατασκευαστές γιοτ «γιορτάζουν» το Brexit

Οι Βρετανοί κατασκευαστές πολυτελών γιοτ ήταν πολύ χαρούμενοι στο φετινό London Boat Show. Οι δουλειές πάνε όλο και καλύτερα για αυτούς, ενώ έξι μήνες μετά το Brexit οι παραγγελίες έγιναν ακόμη περισσότερες.

Οι πωλήσεις της βρετανικής βιομηχανίας κατασκευής σκαφών αναψυχής έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο τους από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Η αγορά, μάλιστα, λαμβάνει τεράστια ώθηση από την υποχώρηση της στερλίνας μετά την ψήφο για Brexit. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ένωση κατασκευαστών ο τομέας των σκαφών αναψυχής, το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2016, σημείωσε αύξηση 1,6% φθάνοντας τα 3,6 δισ. δολάρια, το οποίο είναι και το υψηλότερο ποσό από το 2009. Με την υποχώρηση της στερλίνας, οι πλούσιοι ξένοι απολαμβάνουν περισσότερα οφέλη για τα χρήματα που διαθέτουν, αντιστρέφοντας την υποχώρηση που είχε σημειωθεί πριν από το δημοψήφισμα της Βρετανίας, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατούσε.

Στη φετινή εκδήλωση παρουσιάστηκαν 400 σκάφη. Το πιο μεγάλο και ακριβό από αυτά άνηκε στην Sunseeker, την βρετανική εταιρεία κατασκευής πολυτελών σκαφών που ανήκει στον πλουσιότερο άνθρωπο της Κίνας, Wang Jianlin. Το λαμπερό 95 Yacht έχει μήκος 28 μέτρων και διαθέτει πέντε καμπίνες επιβατών με την τιμή του να ξεκινά από τα 5,9 εκατ. λίρες.

Στο London Boat Show έκανε επίσης το ντεμπούτο του και το νεότερο μοντέλο της εταιρείας, το Manhattan 66. Το σκάφος είναι σχεδιασμένο για να μεγιστοποιεί την ψυχαγωγία. Η κουζίνα του πλοίου βρίσκεται στο κυρίως κατάστρωμα. Ένα νέο χαρακτηριστικό του σκάφους είναι ότι διαθέτει μια μπροστινή VIP σουίτα και μια master καμπίνα που συνδέονται απευθείας με το σαλόνι. Το Manhattan 66 έχει μήκος 20 μέτρων και μπορεί να κοιμίσει 8 επιβάτες και πλήρωμα 2 ατόμων.

«Γενικά ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο πλούσιο μέρος, οπότε υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι που μπορούν να αγοράσουν ένα σουπερ γιοτ», δήλωσε σε συνέντευξη του στο Bloomberg TV ο διευθύνων σύμβουλος της Sunseeker, Phil Popham. Σύμφωνα με τον ίδιο οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 41% το 2016. Το 98% των πωλήσεων της Sunseeker είναι εξαγωγές και η εταιρεία σχεδιάζει να παρουσιάσει τέσσερα νέα μοντέλα φέτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία των κατασκευαστών οι εξαγωγές αποτελούν το 29% της βρετανικής βιομηχανίας κατασκευής γιοτ με βασική αγορά αυτή της Ευρωζώνης.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν την ανάπτυξη του κλάδου αν συνεχιστούν τα σημερινά μακροοικονομικά δεδομένα. Σημειώνεται αυξανόμενη ζήτηση από τις αγορές της Κίνας και των ΗΠΑ. Παράλληλα, η αυξανόμενη τιμή του πετρελαίου μπορεί να μεταφραστεί σε αυξημένη ζήτηση από την Μέση Ανατολή και μια πιθανή χαλάρωση των ρυθμίσεων κατά της Ρωσίας μπορεί να οδηγήσουν τους Ρώσους στο να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και αν η ιδιοκτησία ενός γιοτ για πολλούς φαντάζει άπιαστο όνειρο, ο καθένας μπορεί να απολαύσει ένα ταξίδι με ένα πολυτελές σκάφος αναψυχής νοικιάζοντας το και μάλιστα αρκετά οικονομικά.

Οι κατασκευαστές γιοτ «γιορτάζουν» το Brexit
Οι κατασκευαστές γιοτ «γιορτάζουν» το Brexit
Οι κατασκευαστές γιοτ «γιορτάζουν» το Brexit
Οι κατασκευαστές γιοτ «γιορτάζουν» το Brexit

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider